PRE 3, VEER I TOUCHPAD

WebOS noviteti iz HP-a

10.02.2011 u 17:00

Bionic
Reading

HP je najavio dva pametna telefona i jedno tablet računalo bazirano na operativnom sustavu WebOS koji su osigurali kupnjom tvrtke Palm

HP je odlučio nastaviti porodicu  mobilnih telefona Pre najavivši model Pre 3, a zajedno s njime je predstavio i minijaturni pametni telefon Veer te tablet računalo TouchPad. HP je s TouchPadom napokon ispunio nagađanja koja je potaknula kupnja tvrtke Palm. Novi je tablet krenuo putem iPada što se prvenstveno vidi iz njegova oblika i dizajna, a zatim iz operativnog sistema koji je u originalu napravljen za pametne telefone. TouchPad pokreće SnapDragon procesor takta 1,2 GHz s dvije jezgre koji će mu trebati za pravi multitasking koji nudi WebOS. Ekran dijagonale 9,7 inča ima razlučivosti od 1.024 puta 768 točaka, a samo računalo je opremljeno svim dodacima koji trebaju modernom tabletu: Bluetoothom, WiFi adapterom, GPS prijamnikom i kamerom razlučivosti 1,3 megapiksela. Postojat će i model s GSM adapterom za spajanje na mobilne mreže. HP je svoje tablet računalo najavio za ljeto 2011. godine.

HP Pre 3 se nastavlja na prijašnje Palmove vrlo sposobne pametne telefone. Novi Pre koristi WebOS 2.2, a pokreće ga procesor takta 1,4 GHz te posjeduje ekran osjetljiv na dodir i QWERTY tipkovnicu. Ekran je razlučivosti 800 x 480 točaka. Dodatna oprema gotovo je identična svim modernim pametnim telefonima: Bluetooth i WiFi adapteri, kamera razlučivosti pet megapiksela i GPS prijamnik. Pre 3 će biti izrađivan za mobilne mreže GSM i CDMA, a u prodaji bi se trebao naći već na ljeto.

HP Veer je minijaturni pametni telefona također baziran na WebOS-u 2.2. Forma mu je gotovo identična Preu, ali se radi o bitno manjem telefonu. Veerov ekran ima dijagonalu od samo 2,6 inča, no HP ga je opremio dovoljno jakim hardverom da sposobnostima ne zaostaje puno za Preom 3. Scorpion procesor takta 800 MHz, ekran razlučivosti 320 x 400 piksela i nedostatak prednje kamere za video pozive su jedine specifikacije kojima Veer zaostaje za Preom 3. U prodaji bi se trebalo naći nešto od proljeća ove godine.