PREUZIMA UPRAVLJANJE

Volvo XC60 želi biti najsigurniji na svijetu, a mogao bi i bolje voziti od vas

01.03.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Novi Volvo XC60 kompaktni SUV koji će švedska tvrtka predstaviti na salonu automobila u Ženevi znati će u pravom trenutku preuzeti volan i izvući vozača iz nevolje

Volvo XC60, koji će biti predstavljen na predstojećem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, imati će funkcije koje su napravljene kako bi se vozaču omogućila automatska asistencija nadzora nad automobilom. U Volvu su uvjereni da će novi XC60 zbog tih značajki biti jedan od najsigurnijih automobila na svijetu. City Safety sustavu koji sam koči prilikom potencijalnog naleta na ljude, životinje ili predmete dodana je opcija asistencije koja se aktivira kada sustav automatskog kočenja nije dovoljan da bi se izbjegao sudar.

Sustav će moći sam okrenuti volan i tako izbjeći prepreke koje se iznenada pojave pred automobilom. City Safety sustav radi kod potencijalnog sudara s drugim vozilima, pješacima, biciklistima i većim životinjama. Asistencija je aktivna kod brzina između 50 i 100 km/h. Volvo je novom XC60 modelu dodao i takozvani "Oncoming Lane Mitigation" sustav, koji vozaču pomaže izbjeći sudar s vozilom koje mu se približava u susjednoj traci.

Novi Volvo XC60 preuzima kontrolu kad je to potrebno Autor: Volvo XC60

Sustav funkcionira tako da upozorava vozača koji je nesvjesno zalutao iz svoje trake, tako da pruža automatsku pomoć i pomiče volan te tako usmjerava automobil natrag u traku i sigurno ga udaljava od vozila u susjednoj traci. Ovaj sustav je aktivan na brzinama između 60 i 140 km/h. U novi XC60 model bit će ugrađeni svi sigurnosni sustavi koji su već integrirani u modele iz serije 90.