U OBRANI NARODA

Vojnicima dali LSD pa gledali što će biti

18.01.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Dokumentarni film koji prikazuje jedan od eksperimenata sa psihotropnim kemikalijama što ih je britanska vojska tajno provodila 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, na YouTubeu je već godinama izuzetno popularan

Navodno autentičan film snimljen je 1964. u vrijeme kada su britanske tajne službe eksperimentirale s kontrolom uma.

U konkretnom pokusu vojnici su svaki dan dobivali istu količinu vode, međutim, jedan dan, bez njihova znanja, u čašicu im je ubačena droga.

Film, koji je pogledalo gotovo dva milijuna ljudi, prikazuje vojnike kako nakon uzimanja tzv. lisergične dietilamidne kiseline (LSD-25) postupno gube sve veze sa stvarnošću. Neki od njih, iako na borbenom zadatku u šumi, valjaju se od smijeha, a jedan se čak penje na stablo ususret pticama. Sat i deset minuta nakon uzimanja LSD-a, zapovjednik postrojbe priznaje da nije sposoban kontrolirati ni samoga sebe, a kamoli svoje ljude te konačno i sam prasne u smijeh.

Zapadni su stručnjaci 1950-ih u vrijeme Hladnog rata sumnjali da su komunističke zemlje razvile vrlo moćne droge i tehnike kontrole uma. Neka svjedočenja ratnih zarobljenika u Koreji te mađarskog kardinala Jozsefa Mindszentyja koji je 1949. godine, kako je sam kasnije rekao, pod utjecajem droga priznao nepostojeće zločine i osuđen na doživotni zatvor, potvrđivala su ove strahove.

Kako ne bi zaostala u utrci u razvoju psihokemijskih sredstava CIA je pokrenula svoj projekt nazvan MKULTRA, a testiranjima su se priključili i Britanci. Paralelno s vojnim pokusima u to se vrijeme počela razvijati i nova znanstvena grana neurofarmakologija.

Projekt MKULTRA razotkrila je 1975. tzv. Rockefellerova komisija. Iako je istragu bilo teško kvalitetno provesti budući da su gotovo svi dokumenti bili uništeni, svjedočanstva brojnih sudionika pokusa pokazala su da je CIA provela na stotine ilegalnih eksperimenata na američkim i kanadskim državljanima.

Otvaranje nekih povjerljivih dokumenata istočnog bloka iz vremena Hladnog rata kasnije je otkrilo da su zemlje Varšavskog pakta uistinu imale slične programe te da su među ostalim otkrile metilamfetamin, tzv. drogu istine, međutim, projekt nije ni približno bio takvih razmjera kakvi su mu se pripisivali na zapadu.
LSD, poznat i kao acid 60-ih, postao je popularna droga među pripadnicima kontrakulture koji su ga koristili iz zabave ili kao sredstvo za proširenje svijesti i postizanje duhovnih spoznaja. Danas je u svijetu zabranjen, a u Velikoj Britaniji spada u kategoriju najtežih droga skupine A te je za njegovo ilegalno posjedovanje predviđena kazna do sedam godina zatvora.