VELIKI EU BRAT

Vlasti traže špijune na Facebooku i Twitteru

13.10.2012 u 08:43

Bionic
Reading

Pod izlikom borbe protiv terorizma, Europska komisija namjerava tražiti da se odreknemo anonimnosti na internetu i cinkamo jedni druge

Projekt CleanIT prije ljeta pokrenula je Europska komisija, a ideja je bila da se pojačano nadgleda i kontrolira sadržaj koji se objavljuje na internetu, a koji bi mogao imati veze s terorističkom propagandom.

Naime, već godinama je za razne militantne, ekstremne, radikalne i terorističke grupe internet idealna platforma za širenje ideja, ali i regrutiranje novih članova. Upravo se projektom CleanIT takva njihova aktivnost trebala smanjiti pa čak i u potpunosti eliminirati.

Iako je ideja isprva prihvaćena uglavnom dobro, s obzirom na to da je većina svjesna do koje mjere potencijalni radikali koriste internet za svoje akcije, postojale su sumnje kako se ovim projektom uvelike ugrožava privatnost internetskih korisnika.

Uvjeravanja da su sve akcije usmjerene isključivo prema terorističkom djelovanju na internetu ovih su se dana pokazala netočnima, i to nakon što je na internetu procurio dokument koji je bio namijenjen isključivo ljudima koji unutar Europske komisije rade na ovom projektu.

Kada je projekt pokrenut, na suradnju su pozvane sve velike internetske kompanije koje su projektu pomagale na način da se jednostavnije nadgleda sadržaj na internetu, a naročito na društvenim mrežama. Međutim, izgleda da bi ovaj projekt mogao postati ozloglašeniji od ACTA-e.

U dokumentu koji je procurio nalazi se niz kontroverznih 'pravila ponašanja' o kojima se do sada ništa nije znalo. Tako, među ostalim, stoji da tvrtke na svojim stranicama kroz 'Terms of Service' moraju navesti što se smatra nepoželjnim ponašanjem na njihovim stranicama, ali je posebno naglašeno da razlozi ne smiju biti previše detaljni.

To je za sada rezultiralo time da je, primjerice, Microsoft zabranio na svim svojim platformama postavljanje slike Donalda Ducka (Patak Paško) na kojima ne nosi hlače, jer se to smatra pornografijom.

Tu ne prestaje niz apsurdnih pravila o kojima se mjesecima ništa nije znalo pa tako tajni dokument sadrži podatak da internetske kompanije imaju pravo sa svojih stranica ukloniti sadržaj koji je potpuno u skladu sa zakonom, ali ga smatraju neprimjerenim.

Posebno sporni prijedlozi u dokumentu su ukidanje svih zakona koji zabranjuju nadzor zaposlenika dok surfaju internetom, zatim dozvola da pravosudni organi imaju pravo ukloniti bilo kakav sadržaj koji smatraju prijetnjom i da nikoga ne moraju o tome obavijestiti, zabrana korištenja nickova na forumima i chatovima, već isključivo korištenje pravog imena i prezimena, kao i isključivo korištenje pravih fotografija korisnika društvenih mreža te da će se linkovi koji usmjeravaju na terorističko djelovanje smatrati isto što i terorizmom, iako nigdje nije navedeno što se smatra terorističkim djelovanjem.

Ujedno bi se na društvenim mrežama trebao uvesti poseban sustav za obavještavanje nadležnih o potencijalnom opasnom sadržaju. Naime, korisnici bi u tom slučaju posebno označavali sadržaj koji smatraju opasnim i o tome bi automatski stigla obavijest nadležnim institucijama.

Ono što je problematično u ovoj stavci je također činjenica da ne postoje kriteriji prema kojima se nešto može ocijeniti kao opasan sadržaj.

Na stranicama CleanIT-a objavljena je vrlo kratka reakcija odgovornih za ovaj projekt, u kojoj pokušavaju umanjiti značaj dokumenta koji je nespretno dospio u javnost i u kojem tvrde da je riječ samo o nagađanjima koja nisu ničim potkrijepljena. Kako navode, to je samo niz predloženih mjera o kojima se još raspravlja.

No bez obzira na to, taj im je dokument već nanio prilično veliku štetu i bit će zanimljivo vidjeti kako će se projekt dalje razvijati, a naročito od 1. siječnja, s obzirom na to da će 2013. za ovaj projekt biti ključna godina.