ništa od nadogradnje

Vlasnicima iPhonea 8, 8+ i X ova se vijest nikako neće svidjeti

06.06.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Apple je sinoć po našem vremenu predstavio značajan broj noviteta, no osvanula je vijest koja se nikako neće svidjeti vlasnicima uređaja iPhone 8, 8+ i X

Apple je održao svoju tradicionalnu softversku konferenciju WWDC. Na njoj su, između ostalog, predstavljeni iOS 17, novi Macovi i naglavnik za proširenu stvarnost.

iOS 17

Predstavljen je novi iOS 17, na čelu s nadogradnjama za Phone, Messages i FaceTime. Apple će korisnicima iPhonea omogućiti da slože svoj ekran koji će se s fotografijom prikazivati drugima dok ih zovu, FaceTime će omogućavati ostavljanje poruka, a pozivi će imati transkript ako na njih ne želite odmah odgovoriti. Jednako tako, iMessage je dobio animirane naljepnice s efektima, mogućnost odljepljivanja dijelova fotografija i njihovu ugradnju u poruke, kao i detaljnije dijeljenje lokacije s izabranim kontaktima, što uključuje aktivnu navigaciju i postotke napunjenosti baterije - uz mogućnost enkripcije na obje strane.

Ovo je samo mali dio onoga što je Apple predstavio na svojoj konferenciji WWDC.

Tko (ne)će dobiti iOS 17?

Ono što se nikako neće svidjeti vlasnicima iPhonea 8, 8+, X i starijih modela je činjenica da njih neće biti moguće nadograditi na iOS 17.

Zbog navedenog ispada da će modeli iPhone XS, XS Max i XR biti najstariji uređaji koji će ispunjavati uvjete za iOS 17 kada postane dostupan ove jeseni, no to ne znači da će dobiti svaku novu značajku.

  • +54
Svi Appleovi noviteti Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Svaki iPhone koji ispunjava uvjete za iOS 17 dobit će novitete poput redizajniranih kartica kontakata, StandBy zaslon za brze informacije dok se puni te značajku Check In za obavještavanje nekoga da ste sigurno stigli kući. Ipak, nekoliko je noviteta rezervirano samo za novije modele iPhonea. Za reakcije temeljene na gestama s AR efektima u FaceTimeu trebat će vam, naprimjer, iPhone 12 ili noviji.

Također ćete trebati iPhone 12 ili noviji za neka poboljšanja automatskog ispravljanja na tipkovnici i prijedloge za automatsko dovršavanje teksta. Tu je i nova značajka pristupačnosti pod nazivom Pokaži i govori, koja pomaže osobama s oštećenjima vida s tekstom u njihovom okruženju, ali je ograničena samo na modele Pro iPhonea 12, 13 i 14.

Uz to, stariji uređaji poput iPhonea XS i 11 dobit će značajan dio novih opcija koje dolaze u iOS-u 17, donosi The Verge.

  • +13
Novosti u iOS-u 17 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple