ELEKTRIČNI LUKSUZ

Vision Mercedes-Maybach 6 je senzacionalna posveta retro klasicima

19.08.2016 u 15:09

  • +3

Vision Mercedes-Maybach 6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes

Bionic
Reading

I službeno je otkriven Vision Mercedes-Maybach 6, coupe za dvije osobe koji dužinom od gotovo šest metara i klasičnim retro linijama sasvim sigurno ostavlja mnoge bez daha. No, u prednjem dijelu vozila se umjesto kakvog očekivanog V12 motora smjestilo nešto drugo...

Mercedes navodi kako ovaj koncept predstavlja hommage nevjerojatnom dobu klasičnih luksuznih aero-coupe modela te se nadaju kako će se ova dizajnerska filozofija vratiti i u budućnosti. Ovo je prvi takav korak, no istovremeno se napominje kako Maybach 6 ipak predstavlja vrhunac suvremenog luksuza. Vruć je poput starih retro klasika, a zapravo predstavlja i vrhunac inženjerstva i aerodinamičke učinkovitosti.

Za razliku od spomenutih retro klasika, kojima Vision Mercedes-Mabach 6 odaje počast, srce ovog koncepta ne čine mehaničke brujalice, već električni motori koji ukupno razvijaju 750KS, a zahvaljujući bateriji smještenoj u podnici vozila dužine 5,7 metara osiguran je domet od preko 500 kilometara na jednom punjenju.


Maksimalna brzina je elektronički ograničena na 250km/h, a do stotke vozilo stiže za manje od četiri sekunde. Ovaj Maybach 6 u sebi krije i niz drugih novotarija, poput mogućnosti brzog punjenja, bilo spajanjem na stanicu - bilo bežičnim putem. U svega pet minuta vozilo se može napuniti za 100km vožnje, navodi Mercedes.

Uspije li se maknuti pogled s vanjštine vozila kojom dominiraju izdužena silueta i 24-inčni kotači, jasno da se veliki trud uložio i u unutrašnjost. I tu se, naravno, nalazi odavanje počasti starinskim modelima - primarno korištenjem analognih instrumenata. Međutim, iznad njih se nalazi poseban stakleni okvir na koji se projiciraju digitalni sadržaji.

Kolike su šanse za proizvodnju nečeg ovakvog? To najviše ovisi o tom koliko je ljudi spremno odriješiti novčanike, tj. isplati li se Mercedesu uopće razviti izdanje spremno za cestovnu uporabu. Svakako je izglednije da će svjetlo dana prvo ugledati 'obični' električni Mercedesi