INOVACIJA

[VIDEO] Požrtvovni presretač: Ovaj neobičan dron koristi vlastite rotore kako bi ulovio druge male letjelice

07.11.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Inovativna sprava koristi bazu trkaćeg drona te omogućava lansiranje propelera na koje su povezane mreže za lov na druge male letjelice

Dronovi za civile mogu biti opasni, pogotovo ako završe u nestručnim ili zlonamjernim rukama. 2018. smo tako vidjeli dronove koji su poremetili planove leta za 140.000 putnika u Londonu. Letjelice su se također koristili a napade na američku strujnu mrežu. Na tržištu postoji niz proizvoda koji mogu uništiti dronove, od pušaka preko ispaljivih mreža pa sve do kreativnih solcija poput drona kamikaze kojeg je smislio Aleksey Zaitsevsky, haker iz Litve.

Riječ je o trkaćem dronu koji se može samouništiti ispalivši propelere na koje su priključene mreže.

Ova metoda lova je, piše TechCrunch, vrlo učinkovita i jeftina. Vješti operater može koristiti dvije kamere za pozicioniranje - prednjom se nalazi dron, a gornja se koristi za pozicioniranje mreže. Nakon što se meta pronađe u povoljnom položaju, dron može izbaciti svoje rotore kako bi lansirao mrežu prema cilju.

Izvrsna stvar oko ovog drona je što koristi motore za utrke, što ga čini iznimno brzim. Presretač može s lakoćom uloviti drugi dron, a nakon što ostane bez pogona, izbacuje padobran koji omogućava sigurno slijetanje na tlo dok ispušta zvuk koji olakšava njegovo pronalaženje.

Više informacija o dronu možete pronaći na Zaitsevskyjevoj stranici.