SNIMIO PERSEVERANCE

[VIDEO] Kakav prizor! Pogledajte najdetaljniju snimku pomrčine Sunca - na Marsu

23.04.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Minijaturni marsovski mjesec uhvaćen je tijekom preleta između Sunca i Crvenog planeta

NASA-in rover Perseverance snimio je dramatičnu snimku Marsovog minijaturnog mjeseca Fobosa dok prelijeće između Sunca i Crvenog planeta. Ovakva promatranja znanstvenicima mogu pomoći razumijeti mjesečevu orbiti i način na koji povlači Marsovu površinu, oblikujući planetarnu koru i plašt.

Pomrčina sunca na Marsu snimljena je pomoću kamere Mastcam-Z 2. travnja, a trajala je nešto dulje od 40 sekundi, što je puno kraće od pomrčina na kakve smo navikli na Zemlji. Usporedbe radi, Fobos je 157 puta manji od Mjeseca, dok je drugi mjesec Deimos još manji, piše NASA.

Snimljene slike bilježe posljednju snimljenu površinu u dugom nizu - roveri Spirit i Opportunity su 2004. snimili prvu snimku pomrčine sunca koju je uzrokovao Fobos. Curiosity je nastavio trend snimivši video sustava kamera Mastcam.

Izvor: Društvene mreže / Autor: JPL

Perseverance koji je na Mars sletio 2021. pružio je najdetaljnjiji video pomrčine sunca zahvaljujući nadograđenoj varijanti Mastcama pod imenom Mastcam-Z (Z služi za 'zoom'). 'Znala sam da će snimka biti dobra, no nisam mislila da će biti ovako lijepa' rekla je Rachel Howson iz Malin Space Science Systemsa u San Diegu, jedna od članica tima Mastcam-Z čiji je zadatak upravljanje kamerom.

Howson napominje da je ostala očarana slikama u visokoj rezoluciji. 'Osjećaj kada stignu sličan je malom blagdanu ili rođendanu. Znate što dolazi, no i dalje je tu mali element iznenađenja prije nego što vidite konačni proizvod'.

Mastcam-Z također ima solarni filter koji služi kao neka vrsta sunčanih naočala. 'Možete vidjeti detalje u Fobosovoj sjeni - poput grebenja i izbočina na površini mjeseca' rekao je Mark Lemmon, planetarni astronom na Space Science Instituteu u Boulderu u Koloradu. 'Možete vidjeti i sunčeve pjege i što je zapravo najbolje - ovdje gledamo pomrčinu onakvom kakvu je vidio rover'.

Dok Fobos kruži Marsom, njegova gravitacija uzrokuje blagi utjecaj na Marsovu unutrašnjost, deformirajući kamenje u planetarnoj kori i omotaču. Ove sile također polako mijenjaju Fobosovu orbitu - što će jednog dana uzrokovati postupni pad i udar mjeseca u Marsovu površinu. Zahvaljujući Fobosu znanstvenici također mogu bolje upoznati Mars, odnosno njegove dijelove koje mjesečeva gravitacija može lakše oblikovati, zaključuje NASA.