ISTRAŽIVANJE iz glasgowa

[VIDEO] DogPhone je mobitel za pse koji dugo ostaju sami kod kuće

18.11.2021 u 07:56

Bionic
Reading

Psi u interakciji s mekanom gumenom loptom mogu pokrenuti video poziv na laptopu, a vlasnici i vlasnice odabrati hoće li se javiti

Tijekom desetaka tisuća godina koliko su nam suputnici psi su otkrili nebrojene načine kako komunicirati s ljudima. Istraživači su tome pokušali pridodati visokotehnološko rješenje, namijenjeno četveronožnim lajavcima koji ostaju sami kod kuće.

Izmislili su, naime, igračku koja omogućava da psi nazovu vlasnike. Riječ je o mekanoj gumenoj lopti, nazvanoj DogPhone, koja kad ju se pomakne odašilje signal laptopu, na kojem potom biva pokrenut video poziv skupa sa zvukom telefonskog zvona.

Vlasnica ili vlasnik mogu odabrati hoće li prihvatiti poziv i kad će ga prekinuti, a mogu i nazvati svog ljubimca, iako pas mora pomaknuti loptu kako bi se javio.

Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas sa Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), koja je predvodila istraživanje u kojem su sudjelovali i istraživači sa Sveučilišta Aalto (Finska), uvjerena je kako je moguće osmišljavati i izrađivati tehnologiju za pse koja bi im nudila više mogućnosti za proaktivno djelovanje, uključujući i telefonske pozive drugim psima.

DogPhone je osmišljen za njenog devetogodišnjeg labradora Zacka, koji je sudjelovao u 16-dnevnom testiranju. Čini se kako nije baš uvijek znao što radi, iako su mu pet puta pokazali kako sustav funkcionira.

Zack je bivao ostavljen nasamo tijekom razdoblja od osam sati dnevno za vrijeme trajanja istraživanja. Istraživači su zaključili kako je pozive obavljao slučajno, iako upozoravaju kako se to može tako činiti iz ljudske perspektive, piše Guardian.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Proceedings of the Association for Computing Machinery on Computer-Human interaction i bit će predstavljeni tijekom konferencije 2021 ACM Interactive Surfaces and Spaces u Łódźu (Poljska).