significant locations

Vaš iPhone zna svaki korak koji ste napravili, a evo kako ćete to isključiti

19.01.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Dobar dio aplikacija koje koristite na svom iPhoneu na neki od načina koristi i bilježi lokaciju na kojoj se nalazite te je sprema u uređaj, a ovu opciju možete izuzetno jednostavno isključiti

Svaki put kad tražite upute za prijevoz ili preporuke za restorane i aktivnosti, većina vaših aplikacija i usluga vjerojatno na ovaj ili onaj način koristi podatke o vašoj lokaciji. Ako imate iPhone, postoji način da vidite popis najnovijih lokacija koje su zabilježene putem usluga lokacije na vašem telefonu. Ta opcija omogućuje Appleu i aplikacijama trećih strana prikupljanje podataka o vašoj lokaciji, a sve kako bi vam mogli dati upute i prijedloge prilikom kasnijeg korištenja.

Koristeći GPS i Bluetooth, kao i pristupne točke Wi-Fi-ja i lokacije mobilnih odašiljača, Apple može pronaći približnu lokaciju vašeg iPhonea.

Popis vaših praćenih mjesta zove se Značajne lokacije (Significant locations). Usluga je u potpunosti šifrirana, što osigurava da Apple ne može dohvatiti ove podatke, nego se koriste isključivo između vas (vašeg uređaja) i aplikacije koja je bilježi.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

'Značajne lokacije' možete uključiti ili isključiti u izborniku aplikacije Postavke. Evo kako pregledati i izbrisati popis svojih značajnih lokacija:

  • otvorite izbornik Postavke na svom iPhoneu dodirom ikone na početnom zaslonu
  • odaberite Privatnost
  • dodirnite Usluge lokacije
  • dođite do dna popisa aplikacija koje koriste usluge lokacije i odaberite Usluge sustava
  • pritisnite opciju 'Značajne lokacije'.

Nakon provjere autentičnosti lozinkom ili Face ID-jem, vidjet ćete popis mjesta koja ste nedavno posjetili.

Neki korisnici iPhonea posljednjih godina žalili su se na probleme s učitavanjem ove značajke i prikazom cijele povijesti lokacije, no u većini slučajeva sve će biti u redu.

Dodirnite jedno od pospremljenih mjesta kako biste vidjeli kartu s lokacijama koje ste nedavno posjetili.

Ako želite izbrisati cijelu svoju povijest lokacije, vratite se na popis 'Značajne lokacije', pomaknite se do dna popisa i pritisnite 'Izbriši povijest'.

Da biste isključili 'Značajne lokacije', pomaknite klizač na vrhu popisa 'Značajne lokacije', donosi Business Insider.