IZ AFRIKE U EUROPU

Uskoro ćemo SMS porukama plaćati režije i kavu

01.04.2014 u 19:28

Bionic
Reading

M-Pesa, servis za mobilni prijenos novca i plaćanje dosad mahom korišten u Africi, počinje se polako širiti i na Europu

Pokrenut u Rumunjskoj s krajem ožujka, obuhvatit će isprva oko sedam milijuna stanovnika te zemlje koji nemaju pristup klasičnom bankarstvu, ali i klijente banaka koji žele pristupiti i upravljati svojim sredstvima pomoću mobitela.

M-Pesa, koja se oslanja na SMS-ove, omogućit će plaćanje režija, polaganje i podizanje novca s računa te kupovinu robe poput cvijeća, novina i kave, između ostalog.

Nije potrebno imati posebnu aplikaciju, niti pametni telefon. Transakcije obavljaju agenti telekom operatora, koji isporučuju gotovinu kad im se predoči odgovarajući kod.

Funkcionirat će na svim Vodafoneovim mrežama u Rumunjskoj, uključujući i 4G. Korisnici će moći prebaciti od jednog do 30 tisuća novih rumunjskih leja (od 1,5 kune do 165 tisuća kuna) dnevno. Do kraja godine u rumunjskom Vodafoneu planiraju proširiti mrežu na cijelu zemlju.

Servis već ima oko 17 milijuna korisnika diljem svijeta, mahom u Africi, odnedavno i u Indiji i Afganistanu. Procjenjuje se kako mjesečno obave transakcije vrijednije od 900 milijuna eura (oko 6,5 milijardi kuna), piše Ars Technica