ZAINTERESIRANI?

Uskoro ćemo moći kupiti domenu www.VladaRH.sucks

15.03.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, skraćeno ICANN, međunarodno je tijelo nadležno za dodjeljivanje vršnih domena. U posljenjem valu domena koje su odobrili nalazi se i ona .sucks, a što je izazvalo određene kontroverze u javnosti

Tijekom ove godine ICANN će uvesti mogućnost registracije cijelog niza novih vršnih domena. Moći ćemo tako registrirati domene sifiksa .bike, .clothing, .guru, .holdings, . plumbing, .singles, .ventures, .sucks i druge. Upravo posljednje spomenuta za sada je izazvala najviše kontroverzi.

Američki senator Jay Rockfeller poslao je pismo Stephenu Crockeru, direktoru ICANN-a, u o+kojem je odlučio izraziti nezadiovoljstvo vršnom domenom .sucks. ‘Poslovni model oko domene .sucks prilično je jasan. registranti žele natjerati kompanije i javne osobe da same registriraju domene s vlastitim nazivom, a sve kako to ne bi učinio nitko drugi’, stoji između ostaloh u pismu senatora ICANN-u.

Za takvu domenu registranti će morati platiti oko 25.000 dolara, što nikako nije mali iznos.

S druge strane zagovornici plana uvođenja .sucks domene navode da nema ništa sporno u ovoj vršnoj domeni te da će zainteresiranima omogućiti otvaranje foruma vezanih uz određeni brand, proizvod ili uslugu te da su si kompanije i javne osobe same krive što su korisnici nezadovoljni.

Što vi kažete, vršna domena .sucks je win ili fail?