TREK U VR-U

Uskoro će svi moći u virtualnu šetnju Enterpriseom D

01.10.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Korištenjem Unreal Enginea 4, obožavatelj Star Treka Jason B odlučio je kreirati Enterprise-D u potpunosti. Brod iz poznatog serijala je dostupan u mnoštvu shema i planova, a dok se u seriji nerijetko znalo spomenuti da na njemu živi preko tisuću osoba, budžet za snimanje svih korištenih prostora je bio ograničen. Za pravu uživanciju u prostorima Enterprisea oznake NCC-1701-D stoga je trebalo čekati mnogo godina...

Snažna računala i moćni grafički engine poput UE 4 značajno su olakšali stvar, no cijela konstrukcija je vrlo teška s obzirom na veličinu broda s 42 palube. Autor Jason B navodi i kako zahvaljujući Unreal Engine 4 cijeli tour može biti spreman za virtualnu stvarnost (podrška za Oculus Rift, SteamVR i sl.), čime bi ljubitelji serijala mogli uživati kao nikad prije.

Jason B navodi kako su mu jedinstveni likovi, scene i lekcije iz serijala oblikovali djetinjstvo. Mnoge od tih trenutaka je stoga odlučio oživjeti u projektu u kojem će omogućiti svim posjetiteljima virtualnog Enterprisea-D da upravljaju šatlovima, hodaju beskrajnim hodnicima svemirskog broda i još mnogo toga što se nije moglo prikazati u seriji ili filmovima zbog ograničenog budžeta.


Autor konstrukcijskog projekta Enterprise3DProject.com je ovih dana otkrio i šetnju brodom od 12 minuta, no CBS kao vlasnik licence je prilično žurno uklonio materijal s YouTubea iako nisu njegovi tvorci:

Nakon dovršetka konstrukcije, autor se nada kako će brod popuniti s brojnim članovima posade i obiteljima, a veliki cilj je i omogućiti putovanje u neke od najpoznatijih odredišta iz Star Trek svemira. S obzirom na to da Jason B želi odvući projekt u još značajnije proporcije, čini se kako će istinska prepreka biti ne sati i dani provedeni u radu pred računalom, već licence.