NIJE STO POSTO SIGURNO

Ups! Koristile aplikaciju za kontracepciju i - zatrudnjele

17.01.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Aplikacija za kontracepciju Natural Cycles našla se na udaru kritika nakon što je optužena za 37 neželjenih trudnoća. Ništa čudno, kažu u timu koji stoji iza aplikacije

Natural Cycles, aplikacija za kontracepciju koja je dobila certifikat Europske unije kao oblik kontrole rađanja, optužena je za 37 neželjenih trudnoća.  

Švedska bolnica Södersjukhuset prijavila je aplikaciju regulatornoj agenciji u toj zemlji MPA nakon što je u toj bolnici 37 žena zatražilo pobačaj dok su koristile aplikaciju.

Aplikacija za određivanje plodnih dana koristi algoritam i podatke poput tjelesne temperature. Žene ju koriste umjesto kontracepcije temeljene na hormonima zbog toga što nema neugodnih popratnih učinaka. Namijenjena je ženama starijima od 18 godina, dok se mlađim djevojkama preporuča korištenje drugih oblika kontracepcije.

Neželjenih trudnoća bit će sve više

U tvrtci koja stoji iza aplikacije tvrde kako nisu dobili nikakvu informaciju od bolnice, ali kako surađuju s regulatornom agencijom na rješavanju svakog pojedinog spornog slučaja. Pokrenuli su i internu istragu u svom kliničkom odjelu.

  • +3
Ove popularne aplikacije najviše proždiru bateriju vašeg smartfona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također su priopćili kako niti jedna metoda kontracepcije nije sto posto sigurna te kako su neželjene trudnoće rizik pri korištenju bilo koje kontracepcije. Kako navode, Natural Cycles je učinkovit u 93 posto slučajeva, sa čime su korisnice bile upoznate.   

'S obzirom na popularnost aplikacije (700 tisuća korisnica diljem svijeta), broj neželjenih trudnoća u skladu je s očekivanom stopom učinkovitosti. Kako raste baza korisnica, tako će rasti i broj neželjenih trudnoća, što je neizbježna realnost', stoji u priopćenju Natural Cycles koje prenosi Verge.