LJEPOTA U ZNANOSTI

Ugriz kukca najbolja je mikrosnimka u 2011.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fotografija ličinke malenog kukca krkavca s kliještama nalik na rogove pobjednik je prestižnog natjecanja 2011 Nikon International Small World Photography Contest

Nagrađenu fotografiju, koja otkriva ljepotu u 'ružnom', snimio je Igor Siwanovitz s Instituta za neurobiologiju Max Planck u Njemačkoj. Ovi kukci hrane se tako da kožu plijena probijaju šupljim čeljustima kroz koje potom sišu njihove tjelesne sokove. Dr. Siwanovitz kaže da je kukac uspuzao na njegovu ruku i ondje počeo dubiti rupe. Umjesto da ga zgnječi, Siwanovitz ga je pohranio u epruvetu koju uvijek ima spremu u džepu za slične prilike.

Drugo mjesto na natjecanju osvojila je snimka detalja vlati trave Donne Stolz sa Sveučilišta u Pittsburghu, a treće alga Melosira moniliformisFranka Foxa s Fachhochschule Trier u Njemačkoj.

Nikon

Nikon

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na ovogodišnje natjecanje, 37. po redu, bilo je prijavljeno čak 2.000 fotografija. Iako je Nikon International Small World Photography Contest vrlo staro natjecanje u području mikroskopskih snimaka, ono je do današnjeg dana zadržalo svježinu i medijsku aktualnost. Ključni kriterij odabira pobjednika kojim se upravljaju suci je ravnoteža umjetničke kvalitete i znanstvene tehnike.

Organizatori su ove godine uveli i jednu zanimljivu novost. Naime, unatoč tome što je žiri već donio svoju odluku, svi ljubitelji fotografije mogu dati svoj glas snimkama koje im se najviše sviđaju i tako izabrati svojeg favorita. Glasujte i vi na ovom linku!

Zanimljive detalje o fotografijama možete pronaći i na Facebook stranici.

Rok prijave za sljedeće natjecanje je 30. travnja 2012. Snimite i vi nešto malo i prijavite se.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi