SITNO, ALI BITNO

Udio spama manji za 15 posto

09.06.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Krajem prošlog tjedna američki FTC (Federal Trade Commission), najveći američki borac za zaštitu potrošača, ugasio je pristup internetu jednom od najokorjelijih američkih spammerskih pružatelja usluga pristupu internetu Pricewart. Sasvim očekivano udio spama smanjio se, no ne onoliko koliko su stručnjaci predviđali

Prema podacima Marshal8e6, tvrtke koja se bavi sigurnosnim pitanjima vezanim uz e-poštu, gašenje pristupa internetu pružatelju usluga Pricewart rezultiralo je trenutnim padom udjela spama od 30 posto, no brojka se preko vikenda ponovno podigla na otprilike 15 posto.

Samo za usporedbu, prošle godine FTC je ugasio pristup internetu također ozloglašenim pružateljima usluga tvtkama McColo i Atrivo/Intercage, a tada se udio spama smanjio za čak 50 posto.

Prema navodima FTC-a, Pricewart je bio domaćin brojnim online kriminalcima koji su koristili njihove poslužitelje za distribuciju spama, phishing prevara, pedofilskih sadržaja i za vršenje sličnih zabranjenih radnji, a u nekoliko navrata oglušili su se na poslana im upozorenja.

S druge strane, Pricewert se brani da za navodne kriminalne aktivnosti nisu odgovorni oni, nego njihova 'loša' klijentela.

Bilo kako bilo, određena šteta nanesena je ovoj online kriminalnoj zajednici, a ostaje nam vidjeti hoće li biti dugoročnog učinka.