900 milijuna funti

U utrku u naoružavanju umjetnom inteligencijom ulaze i Britanci: Ulažu u superračunalo kakvo svijet dosad nije vidio

16.03.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo uložit će 900 milijuna funti u vrhunsko superračunalo, kao dio strategije za napredak umjetne inteligencije, koja, između ostalog, podrazumijeva i razvoj britanske verzije ChatGPT-ja

Britanske vlasti potrošit će 900 milijuna funti za izgradnju superračunala koje bi trebalo biti i nekoliko puta snažnije od najvećih britanskih računala. Pored toga osnovat će se i novo tijelo za istraživanje umjetne inteligencije. Ovakvo superračunalo iskoristit će se za obuku složenih modela umjetne inteligencije, ali može poslužiti i za modeliranje vremenskih prognoza i klimatskih projekcija, piše Guardian.

Ministarstvo financija priopćilo je da će novo superračunalo omogućiti istraživačima da bolje razumiju klimatske promjene, pomoći otkrivanju novih lijekova te maksimizirati državni potencijal u sektoru umjetne inteligencije.

Superračunalo koje Britanci namjeravaju izgraditi može izvesti više od milijardu milijardi jednostavnih izračuna u sekundi. Dosad na svijetu postoji samo jedan stroj takve vrste – Frontier – koji se nalazi u američkom Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge i koristi se za znanstvena istraživanja. S obzirom na to da se superračunalo s ovakvim sposobnostima može jako dobro iskoristiti i u vojne svrhe, postoji mogućnost da ih na svijetu ima više, no da ih njihovi vlasnici kriju kao zmija noge. Frontier, koji je zasad najsnažnije računalo, koštao je 500 milijuna funti i više je nego dvostruko jači od drugog najbržeg računala na svijetu.

Britanska vlada prepoznala je u sektoru chatbotova poput ChatGPT-ja i Googleova Barda potencijalno vrlo lukrativnu nišu te će ovom investicijom pokušati osigurati svog konja za trku u 'naoružavanju' umjetnom inteligencijom. A ni konkurencija ne spava. Tu je Kina koja se polako promiče u tehnološku velesilu, ali i velike globalne korporacije.

Ministarstvo financija obećalo je svake godine u razdoblju od deset godina dodjeljivati nagradu od milijun funti za najrevolucionarnije istraživanje na polju umjetne inteligencije. Nagrada će se zvati Manchester Prize, u znak sjećanja na tzv. Manchester Baby, preteču modernog računala izgrađenog na Sveučilištu u Manchesteru 1948.. Pored toga vlada će uložiti i 2,5 milijarde funti u kvantne tehnologije. Kvantna fizika na kojoj se temelji kvantno računalstvo, promatra djelovanje subatomskih čestica koje čine svemir. Kvantna računala s druge strane sposobna su izračunati tijek događaja s velikim brojem različitih ishoda.