povratak u školu

U školu ili ne: Djeca jesu manje osjetljiva na COVID-19 od odraslih no rizici nisu isti za sve mlade ljude

15.07.2020 u 12:37

Bionic
Reading

Hoće li najesen biti škole, ili će se opet učiti i nastavu slušati od kuće, to pitanje muči političare i zdravstvene stručnjake u mnogim zemljama širom svijeta

Stručnjaci se slažu da postoje značajne socijalne koristi od fizičkog odlaska u školu i bliskog kontakta s nastavnicima i vršnjacima, ali i upozoravaju na potencijalne rizike od zajedničkog boravka više ljudi u jednom prostoru duže vrijeme.

Brojni dokazi sugeriraju da su djeca manje osjetljiva COVID-19 od odraslih. Čak i kad se zarae, djeca relativno rijetko razviju ozbiljne komplikacije ili njihovo stanje zahtijeva hospitalizaciju.

No to ne znači da učionice mogu biti izuzete od mjera socijalnog distanciranja i drugih sigurnosnih mjera.

'Zapravo ne bi trebalo raspravljati o vraćanju djece u školu, nego o sigurnom povratku djece u školu', važe značaj svake riječi dr. Jennifer Lighter, specijalistica dječjih zaraznih bolesti na Sveučilištu New York.

Škole moraju učenicima omogućiti određenu distancu u zatvorenom prostoru i izbjegavanje bliskih kontakata kroz dulje razdoblje. To bi moglo uključivati ​​smanjivanje broja učenika u razredu, novi raspored sjedenja u klupama i više boravka na otvorenom.

Nitko zapravo ne zna zašto se djeca toliko manje razbolijevaju od odraslih. O tome se može samo nagađati, rekao je dr. C. Buddy Creech, izvanredni profesor pedijatrije na Medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt.

'Ovo je neobična pandemija jer respiratorni virusi prvo i najteže pogađaju baš djecu', rekao je Creech.

Ne zna se ni zašto rizici nisu isti za sve mlade ljude. Postoje znakovi da su adolescenti - posebice oni s postojećim stanjima - izloženi istom riziku kao i odrasli, premda je potrebno još istraživanja, rekao je dr. William Raszka, specijalist dječjih zaraznih bolesti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Vermontu.

'Što ste mlađi, to je manje vjerojatno da ćete prenositi bolest. Kad dođete u srednjoškolsku dob, imat ćete malo više razloga za brigu, do fakulteta možete biti potpuno zabrinuti', rekao je Raszka. Škole će o tome morati voditi brigu.

'Smjernice za učenike osnovnih škola vjerojatno bi trebale biti drugačije od onih koje imamo za naše srednjoškolce', rekao je Lighter.

U Europi i Sjedinjenim Državama neka su djeca, zaražena koronavirusom, imala upalne simptome slične Kawasakijevoj bolesti. U New Yorku je prijavljeno je više od 100 slučajeva višesistemskog upalnog sindroma u djece (MIS-C).

Škole su važne za odgoj djece; u njima se stječu nova znanja, ali ne smije se zaboraviti i na njihovu podjednako važnu socijalnu funkciju.

'Djeca su posljednjih nekoliko mjeseci bila suočena s velikom socijalnim i emocionalnim problemima zbog internetskog učenja', rekla je Lighter koja smatra kako online škola nije dobro rješenje za djecu, posebno ne za malu ili siromašnu djecu.

'Ništa neće biti normalno dok ne pronađemo cjepivo', rekla je Shilpa Patel, pedijatrica iz New Jerseyja, koja smatra kako djecu jesenas treba poslati u školske klupa. Ona će prva, kaže, svoje poslati iz kuće, javlja NBC.