neobična propovijed

U Njemačkoj misu vodila umjetna inteligencija: 'Tu nema srca ni duše'

13.06.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Može li chatbot održati propovijed? Stotine znatiželjnika prisustvovale su obredu napisanom uz pomoć ChatGPT-ja

Stotine njemačkih protestanata u Bavarskoj prisustvovale su misi koju je skoro u cijelosti generirala umjetna inteligencija. Chatbot je predvodio molitvu, pjesmu i propovijed ispred više od 300 ljudi.

'Dragi prijatelji, velika mi je čast stajati i propovijedati vam kao prva umjetna inteligencija na ovogodišnjoj konvenciji protestanata', rekao je avatar monotonim glasom.

Misu, koja je uključivala propovijed, glazbu i molitve, uz pomoć umjetne inteligencije generirao je Jonas Simmerlein, teolog i filozof sa sveučilišta u Beču, piše Associated Press.

Obred je privukao jako puno zainteresiranih, a ispred neogotičke crkve iz 19. stoljeća još sat prije početka mise nastao je veliki red. Okupljanje pod imenom Deutscher Evangelischer Kirchentag održava se svake druge godine na različitim mjestima u Njemačkoj. Konvencija okuplja desetke tisuća vjernika u molitvi, pjesmi i raspravi o vjeri.

Pored onoga što bismo na ovakvim događajima i očekivali, bilo je razgovora o svjetskim događanjima i ključnim problemima poput globalnog zatopljenja, rata u Ukrajini te naravno - umjetne inteligencije. Za ovogodišnje je okupljanje, pod motom 'Sad je trenutak', korišten i ChatGPT, kojem je naređeno da napiše propovijed.

'Umjetnoj sam inteligenciji rekao da se nalazimo na kongresu, da je ona propovjednik i da napiše propovijed', rekao je Simmerlein. Također je od tražio da bira psalme, molitve i blagoslove te je na kraju dobio, njegovim riječima, 'prilično solidnu misu'.

Vjernici u crkvi pažljivo su slušali dok je umjetna inteligencija propovijedala o napuštanju prošlosti, usredotočenju na trenutne izazove, nadilaženju straha od smrti i stalnoj vjeri u Isusa Krista.

  • +2
Ovako je izgledala misa predvođena umjetnom inteligencijom Izvor: Profimedia / Autor: Friedrich Stark / imago stock&people / Profimedia

Cijelu su misu 'vodila' četiri avatara - dvije mlade žene i dva mlada muškarca. Avatar generiran umjetnom inteligencijom na mahove je izazvao smijeh. Neki su snimali misu mobilnim telefonima, a drugi su bili prilično kritični, odbivši moliti se na glas.

Heiderose Schmidt, petesetčetverogodišnjakinja koja radi u IT-ju, rekla je da je na početku bila jako znatiželjna i uzbuđena, no da joj je takva misa na kraju postala odbojna. 'Tu nema nikakvog srca ni duše', rekla je. 'Avatari nisu pokazali nikakve emocije, nisu imali govor tijela i govorili su brzo i monotono, tako da se nisam uopće mogla koncentrirati na ono što su iznosili.'

'Možda su drukčiji dojam ostavili na mlađu generaciju, onu koja je odrasla s ovakvim stvarima', zaključila je Schmidt.