UŽASI PRAZNOVJERJA

U kineskim lijekovima otkriveno meso mrtve djece

08.05.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Južnokorejske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u proteklih nekoliko mjeseci zaplijenile na tisuće pilula tzv. lijekova punih praha mesa mrtvih beba koje prema vjerovanju nekih istočnjaka ima ljekovite moći

Pilule proizvedene u Kini napravljene su od mesa beba koje je nasjeckano na komadiće, sasušeno u mikrovalnim pećnicama i potom samljeveno u prah, tvrde korejski carinski stručnjaci.

Korejska je carina odbila objaviti tko ih je proizveo te odakle su bebe, uz obrazloženje da bi skandal mogao izazvati probleme u diplomatskim odnosima s Kinom. Kineske su vlasti još prošle godine naredile su da se provede istraga proizvodnje lijekova od mrtvih zametaka i novorođenčadi.

Od prošlog kolovoza korejski su carinski djelatnici otkrili 35 pokušaja krijumčarenja i zaplijenili oko 17.450 kapsula koje su bile maskirane kao sredstva za jačanje. Analize su pokazale da pilule s ljudskim mesom također sadrže bakterije i druge štetne sastojke.

Krijumčari tvrde da su mislili kako prenose obična sredstva za jačanje te da nisu znali od čega se sastoje niti u kakvim su procesima pilule proizvedene.

Prema pisanju kineskih medija, one se proizvode na sjeveroistoku Kine. Za sada nije registriran nijedan slučaj obolijevanja ljudi koji su ih konzumirali.

'Tradicionalna medicina'

Na istoku Azije vjerovanje u ljekovitu moć mesnih pripravaka nije rijetkost. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se 45 lijekova koji u sebi sadrže životinjske sastojke. Neki od njih dobivaju se od ugroženih i zaštićenih životinja – peraja morskih pasa, žuči medvjeda, oklopa kornjača, tijela morskih konjića, tigrovih penisa, rogova nosoroga i sl.

Primjerice, svih pet različitih vrsta nosoroga dovedeno je na rub istrebljenja zbog raširenog uvjerenja da njihovi rogovi imaju ljekovite moći. Prema kineskom liječniku iz 16. stoljeća Liu Shi Chenu, rogovi nosoroga mogu se koristiti za tretiranje ugriza zmija, halucinacija, glavobolja, povraćanja, trovanja hranom, opsjednutosti vragom i brojnih drugih tegoba.

Prema klasičnom djelu Bencao Gangmu, tradicionalna kineska medicina koristila je čak 35 ljudskih dijelova ili izlučevina – kosti, nokte, kosu, izmet, mokraću, organe i sl. No većina njih već odavno nije u uporabi.