INOVATIVNI SKOKOVI

U HAZU osnovano Znanstveno vijeće za medicinu i tehniku

19.03.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Znanstveno vijeće za medicinu i tehniku HAZU osnovano je u utorak navečer u Zagrebu s namjerom da potakne razmjenu interdisciplinarnih istraživanja unutar ta dva područja izložena inovativnim skokovima koji povećaju kvalitetu zdravstvene skrbi

Akademik Bojan Jerbić, koji je izabran za predsjednika prvog zajedničkog vijeća dva razreda, kazao je da će se to radno tijelo Akademije baviti ključnim znanstvenim, razvojnim i obrazovnim temama medicine i tehnike.

To su teme poput primjene umjetne inteligencije u medicini, robotske urologije, stereotektičke neurokirurgije, primjene biomedicinskih signala, robotski potpomognute ortopedije i druge. Nove tehnologije nude nove mogućnosti osoblju u medicini, ali i pacijentima da žive u održivijem okruženju i pobijede prethodno neizlječive bolesti.

Zavaljujući novim uređajima i novim načinima liječenja bolesti, ljudi žive duže i zdravije, stopa preživljavanje pacijenta sa srčanim udarom povećana je za 70 posto, a stopa smrtnost od raka smanjena za 60 posto u svijetu, kazao je Jerbić.

Podsjetio je na najvažnije točke razvoja medicine i tehnike, koje su samo posljednjih godina u Hrvatskoj vidljive, uz ine, po prvoj robotskoj neurokirurškoj operacije u Kliničkoj bolnici Dubrava 2016. i prvoj robotskoj operaciji „transeterix“ u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu 2019.. Laparaskopske operacije upotrebom toga četvororučnog kirurškog robota do danas su izvedeno više od 400 puta, kazao je Jerbić i zaključio taj razvojni niz prvim hrvatskim simpozijem o umjetnoj inteligenciji 2023. u HAZU.

Pozdravnu riječ osnivačkoj skupštini uputio je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a uvodno su se obratili tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU akademinja Vida Demarin i tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU akademik Ignac Lovrek.

Skupština je također izabrala Izvršni odbor Vijeća kojeg čine akademici Bojan Jerbić, Željko Kaštelan, Davor Miličić, Sven Lončarić i Miroslav Samaržija, profesori Tvrtko Hudolin i Ratko Magjarević, kao i docent Marko Švaco.