ESPORTOVI

Tvorci Fortnitea za natjecanja u 2018. priređuju nagradni fond od sto milijuna dolara

22.05.2018 u 13:55

Bionic
Reading

Pothvat, makar impresivan, ne predstavlja preveliki trošak za kompaniju koja mikrotransakcijama samo na mobilnoj verziji igre zarađuje oko milijun dolara dnevno

Najpopularnija videoigra na planeti svakim danom postaje sve popularnija, a njezini autori na njoj planiraju zaraditi više nego što bi itko pomislio. Ovogodišnjim nagradnim fondom za natjecanja u poznatom 'battle royaleu' Epic je uspješno nadmašio apsolutno svu konkurenciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic Games

Ima se, može se

Epic Games je u ponedjeljak službeno predstavio nagradni fond od 100 milijuna dolara namjenjenih za samo prvu godinu eSport natjecanja u Fortniteu. U slučaju da ne pratite spomenute sfere, ovaj iznos je kolosalan čak u usporedbi sa najpopularnijim natjecanjima u igrama na planeti. Prema statistici E-sports Earningsa, web stranice koja prati nagradne fondove na turnirima diljem svijeta, Valveova Dota 2 od 2013. je pobjednicima preko 900 turnira dodijelila 140 milijuna dolara, dok su Counter-Strike: GO i League of Legends imali nagradne fondove od oko 50 milijuna dolara. Čak i Overwatch League, Blizzardova sportska liga posvećena popularnoj pucačini idućeg mjeseca planira podijeliti 'svega' 3.5 milijuna dolara nakon završetka prve kompetitivne sezone.

Valja naglasiti kako konkurencija još nije objavila svoje nagradne fondove za sezonu 2018.-2019., što znači da postoji mogućnost da netko prihvati izazov i velikodušnošću odlučiti konkurirati Epicu, makar u to sumnjamo.

Evo što Epic Games ima za reći o svemu tome

'Tijekom sezone 2018 - 2019 Epic Games će uložiti 100.000.000 dolara u nagrade za pobjednike Fortnite turnira diljem svijeta' piše u službenom blogu. 'Možda malo kasnimo na vlak po pitanju početka kompetitivne igre, no ono čime se mislimo razlikovati je pristup - planiramo prihvatiti veći broj igrača te se usredotočiti na užitak igranja i gledanja same igre.'

Nismo sigurni hoće li Epic napraviti jedan veliki niz turnira ili niz manjih, no to ćemo saznati uskoro. Njihov koncept inkluzivnosti vjerojatno se podudara sa idejom turnira i javnih istupa popularnog streamera Tylera 'Ninja' Blevinsa koji je u Las Vegasu prošlog tjedna u društvu kolega zaigrao nekoliko partija sa preko 200 ljudi koji su na događaj stigli iz najudaljenijih dijelova SAD-a.

Kakav god format ova natjecanja imala, iznos o kojem govorimo automatski Fortnite plasira među najplaćenije e-sportove u povijesti gejminga.

Fortnite iOS screenshoti Izvor: Screenshot / Autor: Epic Games

Odakle im lova?

Novac, kao što ste pretpostavili, Epicu u ovom trenu ne predstavlja preveliki problem. Kompanija na mobilnoj verziji igre (koja, usput, trenutno radi samo na novijim verzijama iPhonea) zarađuje oko milijun dolara dnevno. Epicov battle royale je besplatan, a jedina stvar na koju možete trošiti novac je taština - kostimi, pobjedničke poze i tako dalje.

Epic je samo u veljači zaradio 126 milijuna dolara na konzolaškoj i PC verzji igre, što znači da 100 milijuna dolara nagradnog fonda za 2018. ne zvuči kao nešto oko čega su se previše zabrinuli.

Ako vas zanimaju naši stavovi o mobilnom Fortniteu, obavezno bacite pogled na nedavno objavljenu recenziju.