TEHNO PREPORUKA

Mobilna igra tjedna: Isprobali smo Fortnite za iOS i poprilično se oduševili

04.04.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Svake srijede donosimo vam naš izbor kratkih, ali slatkih mobilnih videoigara koje u malim zalogajima možete igrati u pokretu ili kod kuće. Ovoga puta donosimo dojmove o hitu Fortnite

Nakon eksplozivnog porasta popularnosti na stolnim računalima multiplayer ekstravaganca Fortnite kreće na mobilne uređaje. Premda konačno odredište uključuje sve Androide i iPhone, prva stanica za ovu igru bila je iOS, a jedino pitanje koje me kopkalo je može li ovakvo što uopće funkcionirati na mobilnoj platformi.

Nego, prije nego što uđem u potankosti, reći ću o čemu se ovdje radi. Fortnite spada u superpopularni žanr battle royale, u kojem igrači sudjeluju u meču s 99 drugih ljudi kojima je zadatak samo jedna stvar - ostati zadnji preživjeli. Prvotno ogromna mapa se sužava dok igrate, tjerajući igrače da se kreću prema sve manjem središnjem prostoru, a kako svi znamo koji je konačni cilj igre, ovo okupljanje preživjelih u pravilu završi s puno eksplozija i rafalne paljbe strojnica. Nakon što ostanete jedini čovjek ili tim na mapi igra se završava i krećete u novu partiju.

I sada se čovjek zapita može li Fortnite raditi na mobilnoj platformi?

Najkraći odgovor je, bez okolišanja, jedno veliko 'da'. Fortnite je sam po sebi igra koju ne igrate predugo. Svaka partija ima potencijal razvući se na dvadesetak minuta, no to se događa samo kada ste jako dobri. U većini slučajeva ćete u nekom trenu dobiti po nosu, što je idealno za seanse tijekom vožnje autobusom, tramvajem ili nekom drugom vrstom javnog prijevoza. Samo pazite da ne promašite stanicu!

Što je različito?

Kako bi Fortnite radio na mobilnoj platformi te bio konkurentan verziji za PC, gdje igrači koriste miš i tipkovnicu, uvedeno je nekoliko vrlo bitnih olakšica. Kao prvo, igra podržava asistenciju ciljanja, što je fenomenalno. Drugo, ne ovisite toliko o dobrom zvuku, već sve vidite na ekranu. Epicu je skroz jasno da nema šanse da će svi igrači igrati Fortnite na smartfonu s nabijenim zvukom, što znači da se koraci neprijatelja sada ocrtavaju na ekranu.

Treća stvar je, naravno, sučelje koje koristi kontrole na samom ekranu. Ovo je dio s kojim sam, iskreno, proveo najviše vremena prije konačne prilagodbe i mogu reći da na kraju priče cijela stvar funkcionira, samo treba malo vježbe. Brzo okretanje, elegantna gradnja, trčanje ili šuljanje - sve je moguće uz potez prstom ili precizan 'tap'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic Games

Uspješna tranzicija?

Fortnite za mobilne uređaje je doslovno preslikani Fortnite za PC. Nema razlike - ni grafičke ni zvučne. Sve što imamo je prilagodba sučelja i nekoliko pomagala za nas jadnike koji ne koristimo miš i tipkovnicu. Jedini problemčić je to što Fortnite za iOS ne može igrati bilo tko. Da biste ga pokrenuli, trebat će vam minimalno iPhone 6S, što će mnogim jabukašima koji svakih nekoliko godina ne kupuju novi iPhone predstaviti glavobolju.

Igra također ima dosta bugova, no to će Epic vrlo vjerojatno riješiti s vremenom. Sve u svemu, ako ste fan Fortnitea i morate ga igrati kamo god išli, imam dobru vijest za vas - sada svoju ovisnost o najpopularnijoj igri na svijetu možete zadovoljiti i dok idete na posao.

Samo vas još jednom lijepo molim da ponekad pogledate kroz prozor i provjerite na kojoj ste stanici.

Fortnite iOS - screenshotovi Izvor: Screenshot / Autor: Epic Games
  • Ime: Fortnite
  • Žanr: battle royale
  • Proizvođač: Epic Games
  • Platforme: iOS - iPhone 6S ili bolje, Android (uskoro)
  • Cijena: besplatno
>