OŠTETILI KONKURENTE?

Tužba protiv Applea u SAD-u zbog monopola na tržištu mobitela

22.03.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Američko ministarstvo pravosuđa i 15 saveznih država podnijeli su u četvrtak tužbu protiv Applea, tvrdeći da je izgradio monopol na tržištu pametnih telefona, oštetio manje konkurente i podigao cijene

Glavni je cilj tužbe na 88 stranica da se tržište pametnih telefona 'oslobodi' Appleove prakse koja guši konkurenciju i isključuje druge proizvođače i da se ponovo uspostavi ravnopravno natjecanje kako bi se snizile cijene za potrošače, smanjile naknade za programere i očuvale inovacije.

Apple koristi mehanizme kako bi suzbio tehnologije koje su mogle potaknuti konkurenciju među pametnim telefonima, tvrde u ministarstvu pravosuđa, izdvojivši primjere takozvanih superaplikacija, aplikacija za igre u oblaku i za slanje poruka, pametnih satova i digitalnih novčanika.

'Potrošači ne bi trebali plaćati više cijene zato što kompanije krše zakone o suzbijanju monopola', rekao je državni odvjetnik Merrick Garland. 'Ako ga se ne zaustavi, Apple će i dalje jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona', dodao je Garland. Apple traži za iPhone čak 1.599 dolara i zarađuje od svih drugih proizvođača u sektoru, naglašavaju u američkom ministarstvu pravosuđa.

Dodaju i da kompanija poslovnim partnerima poput programera softvera, kartičnih tvrtki pa i konkurenata poput Googlea iza zatvorenih vrata naplaćuje naknade koje u konačnici podižu cijene mobitela za potrošače i povećavaju njezinu dobit.

Još dok je bio samo marginalni igrač na tržištu osobnih računala, Apple je razvio poslovni model koji se dugo temeljio na naplaćivanju naknade korisnicima za tehnološke proizvode, diktirajući u detalje rad uređaja i njegovu upotrebu. Apple odbacuje navode iz tužbe, tvrdeći da ugrožava prepoznatljivi profil tvrtke i da bi ih mogla omesti u 'stvaranju tehnologije koju ljudi očekuju od Applea, mjesta križanja hardvera, softvera i usluga'.

Ministarstvo pravosuđa, kojem se u tužbi pridružio i District of Columbia, traži promjene u kompaniji. Neimenovani dužnosnik naznačio da bi mogli tražiti neki oblik podjele ili smanjenja obujma poslovanja izjavom da bi problem moglo ublažiti i 'strukturno' rješenje. Tužba je podnesena saveznom sudu u Newarku u saveznoj državi New Jersey.