ŠTETAN SADRŽAJ

Tumblr izgoni anoreksiju i bulimiju

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 26.03.2012 14:25
  • Objavljeno 26.03.2012 u 13:31
tportal_tumblr

tportal_tumblr

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Popularni site počeo je zabranjivati blogove koji potiču i promiču anoreksiju, bulimiju i općenito ponašanja vezana uz samoozljeđivanje

Sve dosad blog servis je milijunima svojih korisnika dopuštao objavljivanje svakakvih sadržaja i komentara. Na ovaj su se potez odlučili zato što smatraju da sadržaj te vrste nije dobar za zajednicu u cjelini.

To ne znači da će biti maknuti svi blogovi koje se bave tom tematikom. Očekuje se kako će biti uklonjeno nekoliko tisuća stranica, piše BBC, a u Tumblru planiraju i postavljanje linkova na službene organizacije koje mogu pomoći s tim vrstama problema.

Udruge i organizacije koje se bave borbom protiv poremećaja u prehrani pozdravili su Tumblrovu odluku te pozvale ostale na poduzimanje sličnih mjera.

Već su neko vrijeme, zajedno s liječnicima, zabrinuti zbog broja videa kojima se promiče samoozljeđivanje na popularnim servisima poput YouTubea, kao i zbog fotografija koje su se pojavljivale na Tumblru i sličnim stranicama.

Peticiju online kojom se od Tumblra tražilo uklanjanje takvih blogova potpisalo je više od 1.600 ljudi.

Facebook već ne dopušta promociju samoubojstva, samoozljeđivanja i poremećaja prehrane. Sadržaj te vrste biva uklonjen, a uvela se i posebnu liniju za pomoć osobama sa suicidalnim tendencijama.

Twitter nema pravila koja bi regulirala konkretno te teme, ali ima mehanizam za prijavu sadržaja koji se smatra nedoličnim ili kršenjem pravila općenito.

YouTube brani videozapise koji aktivno promiču opasno ponašanje, nastojeći pritom održati ravnotežu i omogućiti korisnicima da iskreno progovore o svojim problemima. Ako se neki sadržaj ocijeni nepriličnim, može biti uklonjen.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!