GLAVOBOLJA POMOĆNICIMA

Trumpa baš briga za sigurnost, on i dalje tvita s iPhonea

22.05.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump navodno ignorira protokole Bijele kuće koji bi njegovo korištenje mobitela trebalo učiniti sigurnijim

Američko web odredište Politico piše kako predsjednik Doland Trump sa sobom nosi bar dva iPhonea: jedan za pozive, drugi za Twitter i vijesti. Ti smartfoni navodno bi trebali imati isključenu kameru i druge potencijalno riskantne značajke, kao i biti redovno pregledavani. No, navodno to nije slučaj.

savjeti

Evo koje podatke o vama skupljaju web stranice i kako ih se riješiti

Pogledaj galeriju

Na iPhoneu kojim se Trump koristi za pozive navodno su kamera i mikrofon još uvijek instalirani, iako su očita meta hakerima.

Bivši predsjednik Barack Obama dao je naslutiti kako su iz njegovim mobitela i kamera i mikrofon bili izvađeni kako bi se uklonili rizici koje predstavljaju. Trump je, čini se, samo isključio GPS na svom, no barem dozvoljava redovne provjere.

Što se iPhonea za Twitter tiče, nije jasno ima li još uvijek kameru i mikrofon. No, Trumpovi pomoćnici pokušavaju ga nagovoriti na zamjenu mobitela jednom mjesečno, ali odbijao bi ih jer mu je to 'previše nezgodno'. Navodno je prošlo pet mjeseci od zadnje sigurnosne provjere.

Pritom nije posve izvjesno koliko mobitela Trump doista koristi. Čini se kako ih ima najmanje dva, ali moglo bi ih biti i više.

Razloga za zabrinutost ima jer nema mobitela kojeg nije moguće hakirati, a nije ni nezamisliva situacija u kojoj hakeri uspiju Trumpa navesti na kuckanje po poveznici koja vodi do zlonamjernog sadržaja. Teško je i zamisliti što bi se sve moglo dogoditi kad bi netko nepozvan počeo prisluškivati američkog predsjednika i jednog od najmoćnijih ljudi svijeta ili tvitati u njegovo ime.