terapija koja obećava

Trump se pohvalio povijesnim pomakom u liječenju Covida; kako tretman krvnom plazmom uopće funkcionira

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.08.2020 11:35
  • Objavljeno 24.08.2020 u 10:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Miroslav Wranka

Regulatori su utvrdili kako 'poznate i moguće prednosti tog proizvoda nadmašuju moguće i potencijalne rizike koje donosi njegovo korištenje'

Američka regulatorna agencija Food and Drug Administration (FDA) izdala je žurno odobrenje za korištenje rekonvalescentne plazme pri liječenju bolesti COVID-19. Ustvrdili su kako 'poznate i moguće prednosti tog proizvoda nadmašuju moguće i potencijalne rizike koje donosi njegovo korištenje'.

Prema podacima te agencije, više od 70 tisuća pacijenata liječeno je tom plazmom, nastalom korištenjem krvi ljudi koji su se oporavili od zaraze koronavirusom.

Kako bi ta terapija bila učinkovita, potrebno je rano dijagnosticirati bolest i tretirati pacijenta plazmom s visokom razinom antitijela. Tijekom testiranja izgledi za preživljavanje porasli su za oko 35 posto kod pacijenata koji su najbolje reagirali na takvo liječenje.

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je da će odluka nadležnih u FDA-i 'dramatično povećati mogućnost pristupa tom načinu liječenja'. Tijekom prošlog tjedna optužio je pojedine zdravstvene djelatnike da ne omogućavaju pristup liječenju plazmom zbog političkih razloga, a sumnja se da je izravno vršio pritisak na čelnike FDA-e.

  • +7
  • +4

Koronavirus u SAD-u

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Krajem ožujka ove godine FDA je omogućila istraživanja vezana uz liječenje bolesti COVID-19 plazmom. Dosad je ta metoda iskušana na više od 70 tisuća pacijenata. Ali, poput krvi, na raspolaganju su tek ograničene količine plazme koju je moguće pribaviti jedino od dobrovoljnih davatelja.

Dosadašnji rezultati istraživanja obećavaju, no nisu obavljena sva potrebna klinička testiranja. Neka od njih su u tijeku. Istraživanja na kojima se baziraju procjene dosad još nisu prošla nezavisnu provjeru, niti je potpuno sigurno kako je rekonvalescentna plazma doista učinkovita, piše CNN.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!