PREVARA ILI LEGITIMNA IGRA?

Treba li u konzolaškom Overwatchu zabraniti korištenje miša i tipkovnice?

09.02.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Službena izjava redatelja igre glasi 'da', no situacija je malo kompliciranija nego što se čini

Ako imate iskustva u igranju pucačina koristeći kontroler, uočit ćete očiglednu prednost miša i tipkovnice. Stvar je u tome da je miš neizrecivo precizniji alat za kvalitetno nišanjenje, a mnogim kompetitivnim igračima to jako, jako smeta. Ovo je, među ostalim, i razlog zbog kojeg postoje serveri za Overwatch koji opslužuju konzole i serveri koji opslužuju PC računala. Pitanje je što učiniti kad se igrači konzola domognu miša i tipkovnice?  

Prošlog tjedna korisnik na forumima Overwatch pitao je Blizzard što misli napraviti oko toga tvrdeći da 'većina igrača najviše razine na konzoli koristi miš i tipkovnicu'. Također je naglasio da je ovo vrlo nepošteno prema drugim igračima te bi ga zanimalo koji je službeni stav Blizzarda, odnosno -  smatraju li to varanjem. Također je pitao što Blizzard planira napraviti da zaštiti korisnike kontrolera.

'Tim Overwatcha ne zagovara korištenje tipkovnice i miša. Kontaktirali smo proizvođače konzola i izrazili zabrinutost oko korištenja miša i tipkovnice te uređaja za konverziju inputa', odgovorio je redatelj Jeff Kaplan. 'Lobirali smo i nastavit ćemo lobirati da proizvođači konzola zabrane korištenje miša i tipkovnice ili da ih otvoreno podrže.'

Pod ovime Kaplan misli na to da ne možete samo tako uključiti miš i tipkovnicu u konzolu. Neke igre je podržavaju, neke ne. Kako biste zaobišli ovu zaštitu, morat ćete koristiti uređaj za konverziju inputa poput XIM4 koji će vas na Amazonu koštati oko 150 dolara - a da još niste kunu potrošili na sam miš i tipkovnicu. Drugim riječima - igrači koji se odluče na ovu opciju spremni su platiti jako puno novca da bi bili kompetitivniji.

Kaplan je zaključio ohrabrivši igrače da 'se obrate proizvođačima hardvera i pokažu svoju zabrinutost (na produktivan i respektabilan način)'.

Hoće li službeni stav Blizzarda dovesti do ičeg drugog osim prigovora, teško je reći. Prijedlog za održavanje odvojenih turnira samo za konzolaše mogao bi postati bolja polazna točka. Što god se desilo, Kaplan je porekao da jednostavno planira gurnuti odgovornost pod nos proizvođačima hardvera. 'Ovo je prije svega naš problem', napisao je. 'Problem je to što ga ne možemo riješiti bez podrške naših partnera.'

Što vi mislite? Treba li se intervenirati ili je prirodan slijed događaja da se tipkovnice i miševi sve više uvlače u svijet kompetitivnog konzolaškog gejminga?