KVARTALNI IZVJEŠTAJ

Toyoti raste prodaja automobila, no dobit drastično pada

09.11.2016 u 07:05

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota Motors ostvario je u proteklom tromjesečju novi oštar pad čiste dobiti, što je posljedica jakog jena i slabije prodaje u SAD-u

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, čista dobit Toyote iznosila je u razdoblju od srpnja do kraja rujna 3,78 milijardi dolara ili 393 milijarde jena, što je 36 posto manje u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

Već je u svibnju ta kompanija upozorila da je razdoblje rekordne dobiti prošlo, s obzirom na jačanje jena.

Visok tečaj japanske valute, naime, loše utječe na velike japanske izvoznike jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Samo u proteklom tromjesečju snažan jen umanjio je operativnu dobit Toyote za 330 milijardi jena, poručila je ta tvrtka.

Prihodi Toyote iznosili su u proteklom kvartalu 6.480 milijardi jena, što je 9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Toyota je izvijestila i da je u prvom polugodištu njezine fiskalne godine, od travnja do kraja rujna, ostvarila prihode od oko 13.070 milijardi jena, 7,2 posto manje u odnosu na prvo polugodište prošle fiskalne godine.

Pritom je prodaja porasla za 85.530 vozila u odnosu na isto razdoblje prethodne fiskalne godine, na 4,36 milijuna vozila.

U Europi, Aziji i Japanu Toyota je u proteklih šest mjeseci zabilježila rast prodaje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je prodaja u Sjevernoj Americi pala, za otprilike 13.000 automobila, na njih 1,40 milijuna.

‘Unatoč pozitivnim čimbenicima, kao što su marketinški napori i smanjenje troškova, operativna dobit pala je u prvom fiskalnom polugodištu za 466 milijardi jena u odnosu na isto razdoblje prethodne fiskalne godine, što je ponajviše posljedica utjecaja jačanja jena’, poručio je u priopćenju izvršni potpredsjednik Toyote Takahiko Ijichi.