ZA SAD BEZ OZLJEDA

Toyota povlači milijun i pol vozila zbog loših zračnih jastuka

03.07.2016 u 07:38

Bionic
Reading

Toyota je u srijedu objavila povlačenje čak 1,43 milijuna prodanih Prius i Lexus modela koji su u opremi imali zračne jastuke iz Autoliva, švedsko-američkog proizvođača

Kako piše NY Times, problem s Autoliv zračnim jastucima izgleda vrlo sličan onom s kojim se susreo proizvođač zračnih jastuka Takata. Njihovi su problematični sustavi ozlijedili više od 100 ljudi te su vezani uz 14 poznatih smrtnih slučajeva.

Za sada nema ozljeda prouzrokovanih neispravnim zračnim jastucima iz Toyote i Lexusa, no stvari nemalo podsjećaju na slučaj s Takatom. Tada je čak 14 proizvođača automobila opozvalo vozila s više od 60 milijuna zračnih jastuka samo u SAD-u, ne računajući ostatak svijeta.


Autoliv ima sjedište u Stockholmu, a proizvodi zračne jastuke za niz poznatih proizvođača vozila. Razvoj i testiranje tih komada sigurnosne opreme koja svakodnevno spašava živote je vrlo složen i na tržištu nema mnogo kompanija koje su u stanju raditi te stvari bez izazova.

Ovaj put se problem pojavio u lošim spojevima koje je između 2010. i 2012. radio podugovarač za Autoliv. Toyota u svom priopćenju nije navela proizvođača Autoliv, no oni su se sami javili i izvijestili kako u potpunosti surađuju s Toyotom na opozivu vozila i zamjeni zračnih jastuka.

Via NYTimes