PROFIL SIGURNOSNOG STRUČNJAKA

Tko stoji iza stranice na kojoj možete provjeriti je li vam mail hakiran?

18.05.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Dobroćudni haker, stručnjak za sigurnost ili više od toga? Troy Hunt je osoba kojoj se svi okreću kada globalnu mrežu zadesi veliki cybernapad

Troy Hunt, čovjek odgovoran za stranicu koja korisnicima email adresa otkriva jesu li njihovi podaci ukradeni, nije novak na sceni web sigurnosti. Razlog zbog kojeg ga u velikom broju slučajeva mediji vole citirati u svojim člancima je njegova izvorna struka, a to je specijalist za sigurnost na mreži. Njegovu stranicu HaveIBeenPwned zadesi val posjeta svaki put kada se dogodi neki veći cybernapad.

Kao i kod mnogih drugih stvari u životu, strah je u ovome slučaju uvijek dobar motivator, a pojačanje svijesti o opasnostima koje vrebaju online poželjni rezultat. Hunt, koji trenutno radi kao regionalni direktor za Microsoft i predavač o web sigurnosti, tvrdi da je najgora stvar koju korisnik može napraviti je isključiti nadogradnju Windowsa.

Huntov uspon počeo je prije šest godina, kada je proglašen Microsoftovim najcjenjenijim profesionalcem, odnosno MVP-om u sigurnosti razvojnih timova. Iste godine proglašen je MVP-om regionalnog Microsofta, a pet godina nakon toga postao je i ravnatelj.

Svoj najpoznatiji web alat HaveIBeenPwned.com Hunt opisuje na blogu. 'Ovu sam stranicu napravio kao besplatni resurs za apsolutno svakog tko brzo želi saznati je li njegov online račun ikad bio ukraden ili doveden u rizik', piše Hunt. 'Želio sam pomoći stvorivši iznimno jednostavno sučelje i sve sam učinio potpuno besplatnim kako bi zajednica iz njega mogla izvući maksimalnu korist', nastavlja Microsoftov sigurnosni stručnjak.

Hunt se s nostalgijom sjeća prvog puta kada mu je ideja za ovu stranicu došla na pamet. 'Ovaj sajt sam napravio nakon najvećeg cybernapada u to vrijeme - krađe podataka korisnika Adobea. Vrlo često bih radio analizu nakon napada i zaključio da iste ukradene račune hakeri koriste cijelo vrijeme. Štoviše, vlasnici tih adresa nikad nisu ni promijenili lozinke, što ih je učinilo još ranjivijima' sjeća se Hunt.

'HaveIBeenPwned.com služi kako bi javnosti ponudio pouzdanu uslugu. Krađe podataka vrlo su česta pojava i ljudima jednostavno nije jasno da se događaju cijelo vrijeme. Sakupivši podatke na ovoj stranici nadam se kako ću pomoći žrtvama da saznaju koji su im računi ugroženi te internetu kao zajednici podići svijest o opasnostima koje krađa podataka i online napadi mogu prouzročiti'.