jedva čekamo

Tim australske znanstvenice na pragu savršenog rješenja: Litij-sumporne baterije s kojima se mobiteli pune jednom tjedno

12.01.2020 u 20:12

Bionic
Reading

Zamislite da samo jednim punjenjem baterije možete pametni telefon koristiti tjedan dana ilielektromobilom prevaliti 1000 kilometara. Istraživači sa Sveučilišta Monash na dobrom su putu da to postignu usavršenim litij-sumpornim baterijama

Dr. Mahdokht Shaibani s Odjela za strojarstvo i zrakoplovnu tehniku ​​Sveučilišta Monash u Melbourneu i njezin tim istraživača na rubu su razvoja najučinkovitije litij-sumporne (Li-S) baterije na svijetu. Dr. Shaibani tvrdi kako bi baterija mogla višestruko nadmašiti uobičajene litij-ionske baterije.

Tim istraživača osmislio je metodu koja je stvorila veze između čestica unutar baterije kako bi se prilagodile stresu i postigle razinu stabilnosti dosad neviđenu u drugim baterijama, pohvalili su se na stranicama sveučilišta.

Međutim, umjesto da dodaju komponente bateriji, rekonfigurirali su dizajn sumpornih katoda (otuda i naziv litij-sumpor) tako da mogu izdržati puno veća opterećenja stresa, a da pritom ne trpe performanse.

'Naš istraživački tim dobio je više od 2,5 milijuna dolara od državnih i međunarodnih industrijskih partnera kako bi ove godine isprobao ovu tehnologiju baterija u automobilima i mrežama', rekao je profesor Mainak Majumder. Uz bespovratna sredstva u iznosu od 2,5 milijuna dolara, tim dr. Shaibani dobili su i patent za novu bateriju.

Daljnja ispitivanja obavit će se tijekom 2020. Tim se nada da će u skoroj budućnosti postojati i komercijalizirana verzija baterije.

'Ovaj pristup ne samo da pogoduje mjernim podacima visokih performansi i dugog ciklusa, već je jednostavan i izuzetno jeftin za proizvodnju, koristeći procese na vodenoj osnovi, i može dovesti do značajna smanjenja ekološkog otpada', objasnio je Mathew Hill, izvanredni profesor koji je radio s timom.