FINANCIRANJE RATOVA

Tether zamrzava 32 kripto računa povezana s terorizmom u Izraelu i Ukrajini

17.10.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Tvrtka za kriptovalute pojačava svoju borbu protiv nezakonite upotrebe svog stablecoina, za koji je utvrđeno da financira terorizam u Izraelu. Među njima je i tether, jedina kriptovaluta zasnovana na blockchainu koja ima pokriće za sve svoje tokene u drugoj valuti, poput dolara, eura ili japanskog jena, koji se drže na određenom bankovnom računu

Tether, koji izdaje najveći svjetski stablecoin istog imena, kaže da je zamrznuo 32 kripto novčanika, koji sadrže 873.118,34 dolara (828.632,96 eura), a za koje je utvrđeno da su povezani s nezakonitim aktivnostima u Izraelu i Ukrajini.

U kolovozu 2020. američka vlada zaplijenila je milijune dolara terorističkih skupina koje su koristile kriptovalute za prikupljanje novca.

Tvrtka navodi da surađuju s Izraelskim nacionalnim uredom za borbu protiv financiranja terorizma u nastojanjima da ograniče financiranje terorizma i ratova kriptovalutama. 'S nestrpljenjem očekujemo nastavak suradnje s globalnim agencijama za provođenje zakona kao dio naše predanosti globalnoj sigurnosti i financijskom integritetu', rekao je izvršni direktor Tethera Paolo Ardoino.

Tether je najveći stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji (83 milijarde dolara) i vezan je uz američki dolar, što znači da je svaki token podržan jednim dolarom u rezervnoj imovini - koja uključuje novac, riznice SAD-a, fondove, bitcoin, zlato i ostalu financijsku imovinu, piše Euronews.

Kripto trgovci koriste stabilne kovanice poput tethera za prijenose između različitih kriptovaluta ili za premještanje svojih ulaganja u fiat valute ili iz njih. Tvrtka je u izjavi rekla da je pomogla 31 agenciji diljem svijeta u 19 globalnih jurisdikcija da zamrznu ukupno 835 milijuna dolara imovine uglavnom povezane s krađom (hakiranje blokova i razmjena).

'Kriptovaluta je moćan alat, ali nije alat za kriminal', rekao je Ardoino. 'Suprotno uvriježenom mišljenju, transakcije kriptovalutama nisu anonimne; oni su imovina koja se može pratiti. Svaka se transakcija bilježi na blockchainu, što svakome omogućuje praćenje kretanja sredstava. Posljedično, kriminalci dovoljno glupi da iskoriste kriptovalute za nezakonite aktivnosti neizbježno će biti identificirani', ustvrdio je.

  • +4
Izraelske snage uz granicu s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Kripto financiranje terorizma

Usred izvješća da oružano krilo Hamasa koristi sve složenije metode prikupljanja sredstava putem bitcoina, prošlog je tjedna najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, Binance, zamrznula stotine kripto računa povezanih s tom terorističkom skupinom, nakon zahtjeva izraelskih snaga za provođenjem zakona.

Novčanici digitalne valute povezani s Hamasom navodno su primili oko 41 milijun dolara u posljednje dvije godine, prema podacima tvrtke BitOK za kripto analitiku i softver iz Tel Aviva.

Hamas već godinama podržava kripto kao metodu financiranja, ali su u travnju iz te skupine rekli da će prestati primati prikupljena sredstva putem kriptovalute bitcoin, navodeći povećanje 'neprijateljskih' aktivnosti protiv donatora. U lipnju 2023. Izrael je zaplijenio kriptovalute vrijedne milijune dolara s računa povezanih s Iranom i Hezbolahom, libanonskom oružanom skupinom koja podržava Hamas u ratu s Izraelom.

Kao teroristička skupina, Hamas je podložan sankcijama i odsječen od međunarodnog bankarskog sustava. Svi pokušaji grupe da prikupi sredstva rješavaju se globalnim naporima za borbu protiv financiranja terorizma. Ipak, Forbes ju je 2014. proglasio jednom od najbogatijih terorističkih skupina na svijetu.

Njihov godišnji promet tada je procijenjen na čak milijardu dolara (942 milijuna eura), a dolazi od poreza i naknada, financijske pomoći i donacija.

Izraelska policija priopćila je u utorak da je zamrznula račune kriptovaluta korištenih za prikupljanje donacija na društvenim mrežama za tu terorističku skupinu. Sumnjaju, naime, da je Hamas pozivao javnost na društvenim mrežama da uplati kriptovalute na njihove račune.