NA TISUĆE DOLARA

Tesla na svakom prodanom automobilu gubi novac

11.08.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Teslu Motors duže vrijeme okružuju uzbudljive, ako ne već samo dobre poslovne priče, osobito otkako je tvrtka Elona Muska postala javnom. No, stvari su u poslovnom smislu za ovog proizvođača donekle zabrinjavajuće jer, prema pisanju Business Insidera, gube više od 4.000 dolara sa svakim prodanim automobilom Modela S

Štoviše, Tesla Motors u prošlom je kvartalu 'izgorio' 359 milijuna dolara, a tvrtka je najavila rezove proizvodnje za tekuću i sljedeću godinu. Musk je izjavio kako razmatra više opcija, vezanih uz prikupljanje kapitala što možda uključuje i prodaju još dionica.

Elon Musk zadao je i cilj da do prvog kvartala 2016. očekuje kako će tvrtka stvarati dovoljno novca da se prebaci iz proizvodnje jednog skupocjenog automobila na proizvodnju više različitih modela iz više cjenovnih segmenata. Tesla od 30. lipnja raspolaže s 1,15 milijardi dolara, za razliku od prošlogodišnjih 2,67 milijardi.

General Motors proda više od devet milijuna vozila svake godine, dok Tesla planira izgraditi između 50 i 55 tisuća vozila ove godine.