BUDUĆNOST NA MLADIMA

Tek mu je 18, a već je osvojio pola milijuna kuna na Intelovom natjecanju

16.05.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Intel Corporation i Society for Science & the Public priopćavaju kako je Han Jie (Austin) Wang (18) iz Vancouvera dobitnik je glavne nagrade Gordon E. Moore i 75.000 američkih dolara za svoj project mikrobnih gorivnih članaka (MFC-ova), koji učinkovitije pretvaraju organski otpad u električnu energiju. Na natjecanju je sudjelovalo više od 1.700 mladih znanstvenika iz 77 zemalja i regija

Wang je izolirao konkretne gene u genetski poboljšanoj bakteriji E. coli koji omogućuju učinkovitije generiranje električne energije. Mikrobni gorivi članci bi mogli postati vrlo komercijalno održivi, jer je sada cijena već usporediva s dobivanjem energije iz solarnih ćelija.

Još jedan od dobitnika ovogodišnjih nagrada je Syamantak Payra, petnaestgodišnjak iz Teksasa. On je osvojio 50.000 dolara za svoju ekonomičnu i elektronički potpomognutu udlagu za koljeno. Ona osobama s oslabljenim nogama omogućuje prirodnije hodanje, a Payra je već testirao prototip na dvjema osobama s djelomičnom invalidnošću uzrokovanom dječjom paralizom. Osobe su zahvaljujući sustavu počele hodati prirodnije i povećala im se pokretljivost.


Drugu nagradu od 50.000 dolara osvojila je Kathy Liu iz Utaha. Ona je osmislila alternativnu bateriju koja može znatno poboljšati i performanse i sigurnost baterija. Uz to je njena baterija manja i laganija, bez rizika od zapaljenja kao kod uobičajenih litij-ionskih sklopova.

'Intel čestita ovogodišnjim dobitnicima te se nada da će njihov rad nadahnuti i druge mlade inovatore da svoju znatiželju i domišljatost primijene na rješavanje današnjih globalnih izazova', izjavila je Rosalind Hudnell, potpredsjednica odjela za ljudske resurse, direktorica odjela Corporate Affairs u tvrtki Intel Corporation i predsjednica zaklade Intel Foundation. 'Ova međunarodna izložba znanosti i projektiranja izvrstanje primjer svega što se može postići kada se učenici iz različitih sredina, s različitim gledištima i iz različitih dijelova svijeta okupe kako bi razmijenili zamisli i rješenja.'

Više detalja o događanju moguće je pronaći na Intelovim stranicama