Nemojte zaboraviti na sigurnost

Tehnologija vam može biti saveznik u odgoju i obrazovanju djece

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kao i svaki drugi alat, digitalne tehnologije treba znati koristiti. Donosimo pregled alata korisnih za obrazovanje djece online. Također, tu su i savjeti za roditeljski nadzor i surfanje

Kao i svaki drugi alat, digitalne tehnologije mogu biti prijetnjom sigurnosti, ali i iznimno korisne upotrijebite li ih na odgovarajući način.

Nemojte zazirati od njih pri odgoju i obrazovanju djece već naučite kako ih najbolje iskoristiti ne biste li dobili poželjne rezultate.

Krenite od domaćeg sadržaja. Recimo, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET nudi e-Laboratorij s nizom potencijalno korisnih alata namijenjenih nastavnicima i učiteljima koje možete upogoniti i vi.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Ukoliko dobro vladate engleskim ili nekim drugim stranim jezikom, web je krcat zanimljivim obrazovnim sadržajima za djecu svih uzrasta.

Tako, recimo, možete povesti klince u virtualne obilaske muzeja (Google Arts and Culture je dobar početak), pronaći dobar besplatni tečaj online za praktično bilo što (krenite s Khan Academy), potaknuti ih na učenje programiranja (Code.org) ili proučavanje znanosti (Mystery Science), igranje s matematikom (Cool Math Games), pa i uradi-sam projekte (DIY.org).

Besplatne resurse online za djecu ima i, primjerice, National Geographics, a dostupni su i alati poput Scratcha koji će ih potaknuti na rješavanje problema, kreativno razmišljanje i suradnju.

Nemojte prerano otpisati niti YouTube gdje također ima puno zanimljivog sadržaja. Ipak, preporučujemo provjeru videa prije no ga što pustite djetetu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Nemojte zaboraviti na sigurnost

Dok ne odrastu djecu treba pratiti pri istraživanju bespuća digitalnog svijeta. I u tome vam tehnologija može pomoći.

Što se konkretnih alata za roditeljski nadzor tiče, u ponudi je doista ogroman broj aplikacija i programa za mobitele i računala svih vrsta. Među njima su, recimo, Qustodio, Norton Family, Net Nanny, Kaspersky Safe Kids

Svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Stoga prosurfajte i pronađite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

Ali, nemojte zanemariti niti druge aspekte važne za održavanje razine računalne sigurnosti na zadovoljavajućoj razini. Evo nekoliko preporuka što činiti kako bi korištenje interneta u vašem domu bilo što sigurnije.

Koristite iste aplikacije kao i vaše dijete

Koristite li istu aplikaciju kao i vaše dijete moći ćete ju dobro upoznati, provjeriti o čemu se radi i ustanoviti kakvom sadržaju izlaže vaše potomstvo. Temeljem tih informacija moći ćete bolje procijeniti potencijalne opasnosti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Upotrijebite internetske tražilice

Google, Bing i drugi pretraživači weba su korisni alati pomoću kojih možete doći do informacija o mogućim rizicima i prijetnjama koje vrebaju online. Naravno, pritom se oslonite na zdrav razum jer nije sve što ćete pronaći online korisno, pa ni dobronamjerno. No, naći ćete resurse na koje se možete osloniti.

O mogućim rizicima i prijetnjama svakako je dobro informirati se na stranici Centra za sigurniji internet (CSI.hr) te putem njihove edukativne on-line platforme SINI.hr (Sigurni na internetu), koja je namijenjena edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka, a o sigurnosti djece u digitalnom okruženju.

Razgovarajte s djetetom redovno o sigurnosti online

Zanimajte se za aktivnosti vašeg djeteta tijekom surfanja. Jedan razgovor neće biti dovoljan jer se okolnosti u digitalnom svijetu brzo mijenjaju, kao i vrsta rizika kojima je dijete izloženo tijekom odrastanja. Stoga razgovarajte redovno, stvorite odnos temeljen na razmjeni informacija i povjerenju.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Ako kroz razgovor s djetetom ili samostalno pretraživanjem interneta dođete do saznanja o postojanju neprimjerenog sadržaja, isti možete prijaviti putem HOTLINE obrasca za anonimnu prijavu ilegalnog sadržaja te HELPLINE besplatne i anonimne linije za djecu i roditelje: 0800 606 606, kako bi se isti u što kraćem roku otklonio. Na navedenom broju možete se obratiti i za općenite savjete vezane za sigurnost na internetu.

Razgovarajte i s drugim roditeljima. Možete podijeliti posao kako biste lakše pokrili više toga odjednom.

Postavite pravila korištenja interneta

Mogu biti manje ili više stroga, ali osnovna pravila korištenja interneta i surfanja webom svakako moraju postojati. Dogovorite se s djetetom oko toga kakva će biti i potrudite se da ih se pridržava.

Svaki uzrast traži drugi pristup

Nije mudro koristiti iste alate i načine nadzora za, recimo, dijete osnovnoškolske dobi ili srednjoškolca. Raspitajte se što vam je sve na raspolaganju, a da je primjereno godinama vašeg djeteta i mogućnostima koje su vam dostupne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!