SAMO ŠTO NISU

Tableti koje željno iščekujemo

10.05.2011 u 15:16

Bionic
Reading

2010. je bila godina nedodirljive Appleove dominacije na tržištu tableta. Ni tijekom ove iPad sigurno neće pasti u zaborav, no dobio je vrlo ozbiljnu konkurenciju. Pogledajte naš izbor tableta koji će označiti 2011!




iPad 2
je za trećinu tanji od prethodnika - debeo je samo 8,8 milimetara - i 15 posto lakši. Sad teži gotovo neznatnih šestotinjak grama.

Dimenzije uređaja su 241,2 x 185,7 mm, s multitouch zaslonom dijagonale 24,6 cm, rezolucije 1024x768 piksela. Zaslon ima pozadinsko LED osvjetljenje i široki kut gledanja.

Dostupan je u crnoj i bijeloj inačici, a poželite li veći izbor boja, nabavite iPad Smart Cover.

Riječ je o pokrivaču za ekran koji se za uređaj zakači magnetom. Fora je što se dvojka sama isključi kad ju pokrijete i ponovno uključi kad ju otkrijete. Pokrivač je dostupan u deset boja, a može ga se nabaviti i u kožnoj izvedbi. Poslužit će i kao postolje.

iPad 2 pogoni dvojezgreni A5 procesor radnog takta 1 GHz. Što se ugrađene memorije tiče, bit će dostupna tri modela - 16, 32 i 64 GB.

Baterija bi trebala izdržati do deset sati rada, zabave i surfanja. Može se puniti i uz pomoć USB sučelja.

Od ugrađene opreme izdvajamo još dvije kamere (napokon!) i HDMI izlaz za povezivanje s HDTV-om. Za potonje ćete trebati prilagodnik, kojim ujedno možete i puniti bateriju.

Za povezivanje s internetom tu su Wi-Fi i 3G, putem kojeg imate i mogućnost bežičnog ispisa.

Operativni sustav je iOS4, a korisnicima je na raspolaganju više od 65 tisuća aplikacija, po čemu je Apple još uvijek daleko ispred konkurencije.

Rado bismo u idućim modelima vidjeli jače kamere te bljeskalicu, kao i bolju rezoluciju zaslona. iPad 2 već se pojavio na hrvatskom tržištu, a korisnicima usluga T-Mobilea operater je pripremio prilično zanimljivu ponudu

Samsung Galaxy Tab 10.1 dimenzija je 256,6 x 172,9 mm. Neznatno je tanji od iPada 2 - profil mu je samo 8,6 mm - i ponešto je lakši (595 g). Zaslon dijagonale 25,6 cm nudi rezoluciju 1280x800 piksela.

U sebi krije dvojezgreni procesor NVIDIA Tegra 2, koji radi na 1 GHz i 1024 MB RAM-a. Kao i kod iPada 2, moći ćete birati između tri modela ugrađene memorije (16, 32, 64 GB), a poželite li proširiti kapacitet, na raspolaganju su utori za microSD i microSDHC memorijske kartice.

Ima dvije ugrađene kamere, Wi-Fi i Bluetooth za povezivanje s internetom i sve popularniji operativni sustav Android u verziji Honeycomb.

Glavne prednosti su kvalitetan i otporan zaslon, brz rad s aplikacijama, unaprijed ugrađeni GPS, žiroskop, brzinomjer, digitalni kompas i detektor udaljenosti.

Ipak, na zaslonu bi trebalo još poraditi - brzo se uprlja (ovo je boljka gotovo svakog touchscreen uređaja), a i problematično je koristiti uređaj vani za sunčana vremena.

Motorola Xoom, koja će se uskoro pojaviti u ponudi T-Coma, uređaj je koji mnogi smatraju ravnopravnim konkurentom iPadu. Nešto je teži (708 g za Wi-Fi modele), veći i deblji od dosad predstavljenih tableta.

Dimenzije su mu 249,1 x 167,8 mm, profil 12,9 mm. HD zaslon osjetljiv na dodir je dijagonale 25,6 cm, rezolucije 1280x800 piksela.

Također ju pogoni dvojezgreni procesor radnog takta 1GHz. Imat će samo do 32 GB ugrađene memorije, a baterija bi trebala izdržati desetak sati prije novog punjenja.

Tu su još dvije kamere (od po pet i dva megapiksela), virtualna tipkovnica, spajanje putem Wi-Fi-ja i Bluetootha, HDMI izlaz. No za prikaz videa na TV-u trebat ćete dock, što se plaća posebno. Operativni sustav je jednako kao i u Samsungovom slučaju Android Honeycomb.

BlackBerry Playbook najmanji je od tableta koje smo odabrali za ovaj pregled. S deset milimetara u profilu, nešto je deblji od drugih. No dimenzije su mu 130x194 mm, a težina samo 425 g. Multitouch LCD zaslon ima dijagonalu od 17,7 cm i rezoluciju 1024x600 piksela.

I u njemu se krije dvojezgreni procesor radnog takta 1 GHz, a može se pohvaliti i gigabajtom RAM-a.

Specifičnost PlayBooka je vlastiti operativni sustav, koji olakšava sinkronizaciju i razmjenu podataka s pametnim telefonima istog proizvođača. PlayBook se s njima može povezivati bežično, uz pomoć Bluetootha. Za internet, tu je još i standardni Wi-Fi.

Uz dvije kamere (3 i 5 megapiksela), nudi još stereo zvučnike i mikrofon, HDMI izlaz, do 64 GB ugrađene memorije.

Moguće je da ćete imati problema s tipkom za uključivanje uređaja. Nije najsretnije dizajnirana, pa ju je dosta teško stisnuti. Malo ćete se trebati naviknuti na operativni sustav koji nije ni iOS ni Android, no jednom kad ga savladate, stvari će ići glatko.

I, za kraj, nešto pomalo drukčije. ASUS-ov Eee Pad Transformer diči se kvalitetnim LED zaslonom dijagonale 25,6 cm s pozadinskim osvjetljenjem otpornim na ogrebotine, s tehnologijom koja omogućava da za multitouch koristite svih deset prstiju.

Uz to, nudi punu QWERTY tipkovnicu i ulaz za touchpad, što će biti korisno svima koji požele dulje raditi na njemu. Mogli biste imati problema sa spajanjem tipkovnice/docka, jer nije baš jasno naznačeno kako to treba izvesti.

Od ostalih posebnosti spomenut ćemo SD i Micro SD čitače kartica te 3D stereo sustav.

Dimenzije uređaja su 271x171 mm, debljina 12,98 mm. Teži 680 g.

Ima do 32 GB ugrađene memorije, ali dolazi u paketu s jednom godinom neograničenog korištenja ASUS-ove usluge WebStorage.

Baterija će izgurati do 9,5 sati korištenja, što se može produljiti i do 16 sati uz korištenje docka.

Povezivanje s internetom je klasično: Wi-Fi i Bluetooth. Hardversko srce stroja čini dvojezgrena Tegra, a softversko Androidov Honeycomb.