IZ ORBITE DO POTROŠAČA

Svemirske elektrane bliže su stvarnosti nego što smo mislili

31.05.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Najnoviji orbitalni japanski projekt nastavak je uspješnih pokusa bežičnog prijenosa električne energije

Japan i JAXA proveli su desetljeća pokušavajući odaslati solarnu energiju iz svemira prema Zemlji, a to im je 2015. i pošlo za rukom. Agencija je 2015. prema 50 metara udaljenom prijemniku uspješno poslala 1,7 kW energije, što je otprilike dovoljno za zagrijavanje električnog grijača za vodu. Najnovija nastojanja do 2025. godine ovu će tehnologiju poslati u svemir te ideju orbitalnih elektrana približiti još jedan korak stvarnosti.

Nikkei izvještava o javno-privatnom partnerstvu koje će do 2025. iz svemira pokušati poslati solarnu energiju prema tlu. Projekt predvodi Naoki Shinohara, profesor sa Sveučilišta u Kyotu, koji na toj tehnologiji radi od 2009.

Inicijativa će u orbitu lansirati nekoliko manjih satelita koji će solarnu energiju sakupljenu pomoću panela pokušati poslati stotinama kilometara udaljenim stanicama na Zemlji.

Ideja korištenja orbitalnih solarnih panela i mikrovalova za slanje energije na Zemlju prvi put predložena je 1968. te je kao koncept potencijalno beskonačnog izvora energije zapela za oko velesilama poput Kine i SAD-a. Solarni paneli u svemiru mogu, za razliku od onih na Zemlji, sakupljati energiju cijeli dan te je mikrovalovima slati na Zemlju.

Čak i ako Japanu pođe za rukom ambiciozno slanje orbitalnih solarnih ploča, tehnologija će i dalje ostati 'bližom znanstvenoj fantastici nego stvarnosti', piše Engadget. Panel koji može proizvesti gigavat energije, odnosno ekvivalent jednog nuklearnog reaktora, uz trenutno bi dostupne tehnologije koštao oko sedam milijardi dolara.