DR. IVICA PULJAK

'Sve upućuje na to da smo pronašli Higgsov bozon'

04.07.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Povodom današnjih preliminarnih rezultata istraživanja na CERN-u, gdje je s velikom sigurnošću utvrđen pronalazak nove čestice svojstava kompatibilnih Higgsovom bozonu, za mišljenje smo upitali dr. Ivicu Puljaka, člana CERN-ovog tima u Švicarskoj

'Naša ekipa već jako dugo radi na ovom otkriću, no ipak smo oprezni. Ne smijemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je to - to, ali sve govori da smo uočili novu česticu kompatibilnu Higgsovom bozonu', tvrdi dr. Puljak.

'To novo otkriće ne možemo objasniti postojećim teorijama i trebat će više godina da potvrdimo te rezultate, no svakako je riječ o iznimno važnom otkriću', kaže dr. Puljak.

Dr. Puljaka upitali smo i što slijedi za tim koji radi na tom projektu.

'Prvo ćemo se dobro naspavati jer već danima nismo spavali', kroz smijeh kaže dr. Puljak. 'Nakon toga slijedi izrazito detaljna provjera rezultata i konačno službena objava u znanstvenim publikacijama. Čeka nas još veliki posao', ističe dr. Puljak.

Upitan za mogućnost da se pokaže da pronađena čestica nije Higgsov bozon, Puljak tvrdi da je ta opcija još uzbudljivija. 'Bilo bi nam drago da smo pronašli Higgsov bozon, no bilo bi još uzbudljivije da je riječ o nečem novom i nepoznatom. Znanstvenici uvijek više vole kad pronađu nešto posve novo', kaže dr. Puljak.