ZDRAVLJE BUDUĆNOSTI

Stvorene GM kokoši otporne na ptičju gripu

14.01.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici stvorili prvu genetski modificiranu perad koja ne prenosi ptičju gripu

U izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Science tim ističe da njihovi rezultati pokazuju da je istom tehnikom moguće stvoriti različite modificirane domaće životinje koje bi bile otporne na mnoge viruse.

Znanstvenici su u stanice kokoši ubacili umjetni gen koji nije štetan za kokoši, ali ni za ljude koji bi ih mogli jesti, a stvara otpornost na gripu.

Profesorica dr. Helen Sang sa Sveučilišta u Edinburghu smatra da je genetska modifikacija mnogo bolja od cijepljenja jer djeluje čak i ako virusi mutiraju.

'Ova će tehnika zaštititi cijela jata od infekcija ptičjom gripom. Rezultat je zanimljiv jer ptičja gripa predstavlja veliki problem za proizvodnju peradi', rekla je prof. Sang.

Stručnjaci tvrde da bi se ista tehnika mogla koristiti za zaštitu bilo koje domaće životinje od bilo koje bolesti, a krajnji bi cilj bio razvoj životinja potpuno otpornih na virusne bolesti.

Suautori istraživanja dr. Laurence Tiley kaže da će GM tehnologije omogućiti uvođenje novih gena kojih nema u prirodi, ali se temelje na poznavanju molekularne biologije virusa. 'Možemo posebno ciljati te viruse kako bi spriječili njihovo razmnožavanje', kaže Tiley.

Ovakva proizvodnja genetski modificiranih životinja značajno bi smanjila troškove jer virusne bolesti često desetkuju životinje, a u epidemijskim okolnostima iz opreza to čine i ljudi. Također bi bila korisna za zdravlje jer bi smanjila mogućnost mutacije virusa smrtonosnih za ljude. Ptičja gripa trenutno se ne prenosi lako među ljudima, međutim, kada se njome zaraze, smrtnost je čak oko 80 posto. Znanstvenici također strahuju da bi virus jednog dana mogao mutirati i izazvati veliku pandemiju.

Proizvođači su vijest dočekali s odobravanjem, ali i s oprezom. Naime, Peter Bradnock iz organizacije The British Poultry Council ističe da će trebati procijeniti dugoročni utjecaj genetske manipulacije na perad prije nego se ona počne koristiti. Osim toga, kaže Bradnock, trebat će vidjeti kako će kupci reagirati.