LAKŠE I BRŽE POPRAVKE

Strojevi za krpanje iPhonea napokon se šire po svijetu

08.06.2017 u 14:20

Bionic
Reading

Jedan od najčuvanijih dijelova Appleove imovine je stroj veličine mikrovalke nazvan Horizon Machine. On služi za krpanje slomljenih zaslona iPhonea, a Apple se iznenada odlučio na njegovo širenje u 25 zemalja diljem svijeta, tj. u kakvih 400 centara za popravljanje mobitela van službenih trgovina

Možda se čini kako je krpanje zaslona iPhonea jednostavan i jeftin proces, no riječ je o multimilijarderskoj industriji globalno, piše Reuters. Apple je za popravku iPhonea koristio isključivo vlastitih 500 centara, a njihov Horizon Machine je bio strogo čuvana tajna. 

Ovim proširenjem Apple planira smanjiti gužve i vrijeme potrebno na čekanje popravke u svojim centrima. Nije jasno koliko će trgovine za popravku mobitela plaćati Horizon Machine. 

Ovaj stroj poseban je po tom što je zadužen za krpanje najosjetljivijih kvarova, poput toga kad TouchID senzor za čitanje otiska prstiju ostane spojen na zaslon koji se oštetio. Zbog sigurnosnih potreba, samo Horizon Machine može znati točno koji uređaj je u pitanju kako bi naručio rezervni dio (jer je TouchID jedinstven za svaki iPhone radi sigurnosti). 

Apple Is Making It Quicker And Easier To Fix Your iPhone Autor: Wochit Tech

Tehničari u raznim trgovinama za popravku mobitela do sada su se služili i neslužbenim dijelovima te Apple može odbiti jamstvo na njima. S druge strane, dok god tehničari ne naprave dodatnu štetu na iPhoneima koje krpaju i koriste službene dijelove, Apple priznaje garanciju. 

Nastavi li Apple s ovom politikom, potrošači bi mogli na brži i jednostavniji način doći do popravljenih uređaja jednom kada ih oštete. 

IT div s logom nagrižene voćke ušao je u svijet popravki slomljenih zaslona iPhonea prije svega tri godine, s dolaskom modela iPhone 5. Do tada su vlasnici iUređaja zapravo plaćali popravku, no dobivali su potpuno nove uređaje, a ne tek zamijenjen zaslon, piše Reuters

Potrošači su zapravo tražili takvu uslugu još od prvog iPhonea iz 2007. godine, no Apple navodi kako su čekali da usavrše proces zamjene zaslona. Horizon Machine igra veliku ulogu u tome, jer stroj van komunikacije i detekcije dijelova uređaja po zamjeni izvodi i kalibraciju zaslona te provjeru softvera kako bi prikaz na uređaju bio identičan onom prije.