5 SCENARIJA KRAJA

Što nas zapravo čeka 21. 12. 2012?

18.12.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Do sudnjeg dana koji navodno najavljuje majanski kalendar preostala su još samo tri dana

NASA, ali i drugi znanstvenici trude se uvjeriti ljude širom svijeta da se 21. 12. 2012. ništa katastrofično neće dogoditi, međutim, nova istraživanja javnog mnijenja pokazuju da čak šest milijuna Amerikanaca vjeruje u proročanstvo.

U najave ne vjeruju samo Amerikanci; glasine su se internetom, medijima i filmovima proširile u sve dijelove svijeta. Kineska je policija u ponedjeljak objavila kako je čak vjerojatno da je proročanstvo potaknulo mentalno bolesnog Mina Yingjuna (36) da u Chengpengu izbode 23 djece u osnovnoj školi samo nekoliko sati prije pokolja koji se dogodio u američkom Newtownu. Film 2012. u toj je zemlji postao jako popularan jer Kineze predstavlja kao pozitivce koji grade arke za spas čovječanstva. U pet različitih kineskih regija pritvorene su 52 osobe od kojih su se neke čak uključile u kult sudnjeg dana.

Srbijanski mediji pišu da su hoteli na planini Rtanj prebukirani rezervacijama jer ima ljudi koji vjeruju da je pisac znanstvene fantastike Arthur C. Clarke tvrdio da ona djeluje kao zaštitno polje. Na samom vrhu Rtnja, na 1.556 metara nadmorske visine, nalazi se neobična rupa, a lokalno stanovništvo je uvjereno da je ona izlaz iz piramide koju su izgradili izvanzemaljci. Navodno je ondje krenula i prodaja nekretnina strancima.

Uz najave da stiže apokalipsa prirodno su se proširile i različite interpretacije o tome na koji će se način ona dogoditi. Neki vjeruju da bi moglo doći do velike eksplozije na Suncu, drugi da bi u Zemlju moglo udariti neko tijelo, a treći da će doći do iznenadne zamjene magnetskih polova Zemlje. Evo što o pet ključnih scenarija kažu stručnjaci.

Sunce će nas ubiti

Mnogi poklonici majanskog proročanstva vjeruju da će život na Zemlji uništiti Sunce. Prije svega Maje su našu matičnu zvijezdu obožavali kao božanstvo, a osim toga ona se upravo približava makismumu svojih aktivnosti. Istina je da solarne oluje mogu značajno utjecati na situaciju na našem planetu, osobito na suvremene električne i elektroničke sustave i satelite. No NASA-ini stručnaci ističu da će ovaj maksimum biti jedan od najslabijih u novijoj povijesti, a na vidiku nema ni nekih aktivnih pjega. Prema stranici spaceweather.com jedine koje su vidljive nisu u poziciji s koje bi mogle zaprijetiti Zemlji. Naš stručnjak za Sunce dr. sc. Bojan Vršnak kaže da u narednim danima mogu izazvati najviše umjerenu oluju kategorije M.

Magnetski polovi će se zamijeniti

Neki misle da bi se 21. prosinca mogli zamijeniti Zemljini magnetski polovi. Istina je da se to događalo u prošlosti, međutim, nikada u jednom danu – to je proces koji traje tisućama godina. Tijekom zamjene magnetosfera bi prolazno oslabjela pa bismo bili izloženi snažnijem kozmičkom zračenju, no fosilni zapisi pokazuju da to nikada nije izazvalo nikakvo izumiranje. Posljednja zamjena dogodila se prije nekih 780.000 godina, a u prosjeku se polovi zamijene jednom u 400.000 godina tako da Zemlja malo kasni. No to je spor proces koji traje oko 7.000 godina, a najvjerojatnije se neće dogoditi u narednih nekoliko tisućljeća. Osim toga, njegov početak toliko je nepredvidljiv da se također ne može povezivati s nekim određenim datumom.

Udarit će planet Nibiru

Prema jednoj od popularnijih teorija u 2012. u Zemlju bi mogao udariti planet Nibiru, a ako i ne udari, njegov prolazak središnjim dijelom Sunčeva sustava mogao bi biti koban.

Ove glasine krenule su 1976. od Zecharie Sitchina koje je tvrdio da su Nibiru otkrili još drevni Sumerani. Kataklizma je izvorno bila najavljena za 2003. godinu, no kada se ništa nije dogodilo, odgođena je za prosinac 2012. i povezana s pričom o majanskom kalendaru. NASA-ini stručnjaci ističu da je Nibiru, ili kako ga neki još zovu planet X, kriva interpretacija astronomskih otkrića. Naime, medijski napisi prema kojima je postojanje Nibirua 1983. potvrdio NASA-in infracrveni astronomski satelit (IRAS) samo su jedan od primjera senzacionalističkog novinarstva. IRAS je uistinu snimio neko tamno tijelo, a spekulacije da je riječ o misterioznom velikom planetu ili smeđem patuljku ubrzo su preplavile naslovnice. Kako se to obično zbiva, kasnija istraživanja iz 1985. i 1987. koja su pokazala da snimke zapravo prikazuju udaljene galaksije i filamente, u medijima nisu dobila gotovo nikakvu pozornost. Slično je bilo i s navodnim NASA-inim otkrićem iz 1992. da neko daleko tijelo u Kuiperovom pojasu utječe na kretanje vanjskih planeta Sunčeva sustava. Ono je kasnije nazvano 1992 QB1, a istraživanja su pokazala da se uopće ne približava Zemlji.

Kada bi se Zemlji približavalo bilo kakvo veće tijelo već bismo ga mogli vidjeti golim okom kao najsjajnije na nebu osim Sunca, ističu stručnjaci.

Poravnat će se planeti

Jedna od raširenijih teorija je i ona da će se 2012. dogoditi neko planetarno ili 'galaktičko poravnanje' u kojem će kombinacija gravitacije planeta i Sunca ili pak Sunca i crne rupe u središtu Mliječne staze izazvati razaranja na Zemlji. Astronomi tvrde da u narednih nekoliko desetljeća neće biti nikakvih većih poravnanja planeta te da Zemlja neće proći kroz galaktičku ravan u 2012. Osim toga planetarna poravnanja su se dogodila 1962, 1982. i 2000, a ništa se nije dogodilo. Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu i veći je od svih ostalih zajedno. Kada se on nađe u opoziciji, na Zemlju djeluje gravitacija koja je manja od jedan posto Mjesečeve koja na našem planetu uglavnom uzrokuje samo plimu i oseku. Također, Zemlja i Sunce se bez ikakvih posljedica aproksimativno poravnavaju sa središtem Mliječne staze svakog prosinca.

Stiže potpuno zamračenje

Internetom se također šire glasine prema kojima NASA predviđa da će između 23. i 25. prosinca doći do potpunog zamračenja na Zemlji. Neki tvrde da će to biti rezultat prvog poravnanja Zemlje i Sunca dok drugi vjeruju da će Zemlja i Sunce ući u nekakav fotonički prsten koji prema 'newagerima' Virginiji Essene i Sheldonu Nidleu predstavlja vrata u drugu duhovnu dimenziju. Ako Sunce uđe prvo, prsten će blokirati njegove zrake pa će nastupiti mrak koji će potrajati 110 sati. Ideja je potekla od njemačkog ezoteričara Paula Otta Hessea koji je pojas i njegovo djelovanje na čovječanstvo opisao u knjizi Der Jüngste Tag. Iz NASA-e poručuju da su to obične bajke za malu djecu i lakovjerne.

Ako se 21. prosinca 2012. ipak ništa ne dogodi, teško je vjerovati da će 'prepperi' odustati od svojih uvjerenja - vjerojatno će naći neki novi datum za svoja proročanstva koja bi prosvijetljenima trebala donijeti oslobođenje, a ostalima propast.