PREDSTAVLJENO NA CES-U 2019

Stigao je prvi savitljivi smartfon, ovo trebate znati o njemu

09.01.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Prve recenzije ističu kako je FlexPai robustan uređaj sa zaslonom niske kvalitete u usporedbi s današnjim standardima, kao i kako je prateći softver loš

Nakon nešto više od pet godina razvoja, tvrtka Royole predstavila je tijekom sajma Consumer Electronics Show 2019 FlexPai, tablet računalo sa savitljivim plastičnim OLED zaslonom dijagonale 7,8 inča (19,8 centimetara) i operativnim sustavom Android 9 Pie uz sučelje WaterOS.

Uređaj dimenzija 190,3 puta 134 puta 7,6 mm i težine 320 grama funkcionira kao tablet računalo kad je raširen. Moguće ga je saviti za oko 180 stupnjeva oko središnje gumirane šarke, nakon čega se pretvara u dva smartfona sa zaslonima dijagonale oko četiri inča (10,1 cm) i omjerima 16:9 te 18:9.

Upoznajte Royole FlexPai Izvor: Profimedia / Autor: NN

Za svaki od njih možete koristiti zasebnu karticu SIM. No, jedan mora biti označen kao primarni i njegov je sadržaj vidljiv u bilo kojem trenutku.

Rasklopljeni zaslon razlučivosti je 1.920 puta 1.440 piksela (gustoća piksela je 308 p). Manji sklopljeni zasloni nude upola manju rezoluciju. Navodno može izdržati 200 tisuća savijanja (više od sto puta svaki dan tijekom pet godina).

  • +25
CES 2019 Las Vegas Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

FlexPai pogoni Qualcommov Snapdragon 855 radnog takta 2,8 GHz i šest gigabajta RAM-a. Opremljen je dvostrukom kamerom (širokokutna sa 16 megapiksela plus telefoto 20 MP) s optičkom stabilizacijom slike. Nema prednju kameru. Tu su još i čitač otiska prsta, utor za USB-C te baterija kapaciteta 3.800 mAh. Nema 3,5-milimetarskog audio ulaza za slušalice, no dolazi u paketu s adapterom.

pet za pet

Ovo su najiščekivaniji mobiteli iz prve polovice 2019.

Pogledaj galeriju

Prve recenzije ističu kako je FlexPai robustan uređaj sa zaslonom niske kvalitete u usporedbi s današnjim standardima, kao i kako je prateći softver loš jer je spor i ne prepoznaje dobro položaj uređaja, zbog čega ima problema s prikazom aplikacija i drugih sadržaja, između ostalog.

Izdanje prikazano tijekom CES-a još uvijek nije konačno - očekuje se kako će se finalna verzija pojaviti tijekom godine - ali ga je moguće nabaviti za oko 1.300 američkih dolara. Također je moguće kako će s tom inačicom stići i podrška za mreže 5G.

Royole je tako uspio biti prvi koji je na tržište izbacio funkcionalan tablet/smartfon sa savitljivim zaslonom. No, vjerojatno neće dugo biti jedini: slične su uređaje već najavili Samsung, LG i Huawei.