SA 60 METARA DALJINE!

Špijunski program zna što tipkate na mobitelu

03.11.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini razvili su program nazvan iSpy koji može 'pročitati' ono što tipkate na mobitelu ili tabletu sa čak 60 metara razdaljine

iSpy može prepoznati što tipkate pomoću jednostavnog trika: kada tipkate na tipkovnicama na uređajima osjetljivim na dodir, virtualna tipka koju dotaknete se na trenutak poveća da bi se otklonila mogućnost pogreške. Upravo to koristi iSpy, koji analizira video snimku nečijeg tipkanja na mobitelu i pomoću posebno razvijenog algoritma prepoznaje što je ta osoba napisala, čak i sa 60 metara daljine.

Takav napad moguće je izvesti kamerom - posebno je učinkovita kamera sa snažnim zumom - ili običnim mobitelom, a jedan od znanstvenika koji su razvili program, Jan-Michael Frahm, tvrdi da je aplikacija u stanju točno prepoznati utipkani test u 90 posto slučajeva.

Jasno, ovakvu prijetnju lako je otkloniti ukidanjem opcije povećanja slova dok tipkate, što će se nakon ovog otkrića vjerojatno i pojaviti kao mogućnost na pametnim telefonima. No ovaj primjer pokazuje koliko je lako ukrasti nečije privatne informacije koristeći nove tehnologije, čak i u trenucima kad uopće ne mislite da ste u opasnosti.