TEHNO NOVITETI

Sony je službeno predstavio tehničke značajke PlayStationa 5

18.03.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Japanski tehnološki div je u sklopu digitalne prezentacije predstavio tehničke detalje nadolazeće konzole nove generacije

Sony je nakon mjeseci špekulacija i vrlo velike tajnovitosti konačno otkrio službene hardverske specifikaciej PlayStationa 5, konzole koja bi trebala izaći tijekom nadolazećih zimskih praznika.

PS5 će koristii posebno izgrađeni osmerojezgreni AMD Zen 2 CPU podešen na 3.5 GHz koji podržava modularnu frekvenciju rada. GPU će koristii AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu koja obećava 10.28 teraflopsa i 36 računalnih jedinica radnog takta 2.23 GHz (također modularne frekvencije). Konzola će imati 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 825 GB koji će donijeti mogućnost super-brzog učitavanja.

Jedan od najbitinijh noviteta vezanih uz platformu je mogućnost pohranjivanja podataka na SSD čime konzola dramatično ubrzava učitavanje. Prijašnji demo je prikazao učitavanje razina igre Spider-Man u manje od jedne sekunde (u usporedbi s 8 sekundi na PlayStationu 4).

  • +3
Predstavljanje hardverskih detalja PlayStationa 5 Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

SSD

Voditelj hardverskog odjela Mark Cerny naglasio je niz sitnih detalja vezanih uz SSD - dok je PlayStationu 4 trebalo oko 20 sekundi da učita 1 GB podataka, novom PlayStationu 5 trebat će jedna sekunda.

Korisnici će, ako žele, moći ugraditi dodatne SSD-ove, a konzola će podržavati i USB-diskove koji su više predviđeni za stare PS4 igre (Cerny naglašava da će PS5 igre raditi samo na SSD-u). Konzola će podržavati i 4K Blu-ray disk za optičke medije, no igre će se i dalje morati instalirati na SSD. Posebni SSD koristi standardni NVMe SSD, što znači da omogućava kasnije nadogradnje, no i dalje ćete morati koristiti SSD ako želite doegnuti standarde koje traži konzola - brzinu od minimalno 5.5 GB u sekundi.

Xbox ima veće brojke, ali...

Usporedbe radi, nedavno objavljeni Xbox Series X je u čistim brojkama brži od Sonyjeve konzole, unatoč činjenici da obje konzole koriste isti AMD procesor i GPU. Microsoftova konzola će nuditi osmerojezgreni procesor na 3.8 GHz, GPU sa 12 teraflopsa i 52 računalne jedinice radnog takta 1.825 GHz, imat će 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 1 TB.

Ono što Sony čini jedinstvenim su modularne radne frekvencije CPU-a i GPU-a koje će se mijenjati zavisno potrebi softvera (time će, primjerice, snaga iz CPU-a moći pomoći GPU-u, podesivši se prema potrebama pojedine igre i nudeći pojačane performanse).

Sony je već objavio niz podataka vezanih uz PlayStation 5. Kompanija je tako obećala da će novi hardver podržavati 8K, kao i 4K na 120 Hz. Tu je također i plan za ubacivanje boljeg '3D zvuka' za imerzivnije iskustvo igre te mod za smanjenu potrošnju električne energije.

Konzola će također biti potpuno kompatibilna s PlayStationom 4.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony