ZNANSTVENO ČUDO

Slijepi progledali s umjetnom mrežnicom

21.02.2013 u 19:26

Bionic
Reading

Njemački su znanstvenici konstruirali umjetnu mrežnicu kojom su vratili vid devetoro slijepih ljudi

Novi izum Alpha IMS funkcionira samo kod ljudi koji su izgubili vid zbog bolesti poput genetski uvjetovanog retinitisa pigmentose koje uzrokuju propadanje fotoreceptora, ali ne i živčanih stanica za procesuiranje vida. Retinitis pigmentosa je jedan od najčešćih oblika nasljedne degeneracije mrežnice. Karakterizira ga progresivni gubitak fotoreceptorskih stanica koji na koncu može dovesti do sljepoće.

Uređaj, koji bežično pokreću baterije u džepu, signale šalje izravno u mozak. Na rendgenskoj snimci gore vidi se usađeni čip koji je žicama povezan s mrežnicom. Iza uha nalazi se dugme kojim se može podešavati jačina svjetlosti.

Za razliku od uređaja Argus II koji pretvara video iz kamere u naočalama u elektroničke signale koji se prenose u 60 elektroda usađenih u mrežnicu, Alpha IMS bilježi svjetlost koja ulazi u oko. To bolesniku omogućuje da vid usmjerava samo pokretanjem oka, a ne cijele glave.

Alpha IMS ima mrežu od 1500 elektroda koje su usađene ispod, a ne iznad mrežnice čime se postiže veća rezolucija slike. Uređaj koristi prirodnu sposobnost neurona da procesuiraju svojstva slike kao što su kretanje i kontrast. Razvio ga je tim sa sveučilišta u Tübingenu.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society B, u kliničkim testiranjima slijepi dobrovoljci zabilježili su da im je Alpha IMS omogućio vrijedne vizualne informacije kako u bliskom tako i u dalekom vidu.