NAKON DVANAESTICE

Slatko, slađe, Android: Iduća verzija mogla bi dobiti ime po ovom popularnom kolaču

30.07.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Premda će idući Android imati vrlo primamljivo kodno ime, njegovo će službeno ime za sve nas smrtnike i dalje biti samo - Android 13

Iduća verzija Androida navodno je kodno ime dobila po slasnom talijanskom desertu. Android 13, također poznat kao Tiramisu, prvog su prepoznali XDA Developers koji ni sami nisu sigurni radi li se o imenu ili glasini. Sve sa čime raspolažu je interna poruka 'Preimenuj T u Tiramisu'. Riječ je također o, naglasimo, prvoj informaciji o idućoj verziji Googleovog OS-a.

Sve do Androida 10 svaka verzija Googleovog OS-a imala je broj verzije i ima deserta čije je prvo slovo odgovaralo sljedećem slovu abecede. Primjerice, Android 4 je bio Ice Cream, 4.1 je bio Jelly Bean, 4.4 je bio KitKat i tako dalje. Google je prestao imenovati Androide po desertima dolaskom Androida 10, odnosno nakon što su se susreli sa neminovnom činjenicom da se teško mogu sjetiti univerzalno poznatog slatkiša čije ime počinje sa slovom Q.

Google je, doduše, interno nastavio imenovati Androide po slatkišima, pa je Android 10 dobio ime po 'Quince Tartu', Android 11 je bio 'Red Velvet Cake', dok je Android 12, koji je trenutno u beta verziji dobio ime 'Snow Cone', objašnjava Verge.