TEHNOLOGIJOM PROTIV ZARAZE

Skupina iz Stanforda traži pomoć vašeg računala za borbu protiv koronavirusa

04.03.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Folding@home koristi procesorsku moć neaktivnih računala kako bi pronašao nove metode liječenja brzoširućeg virusa

Projekt distribuiranog računalstva na Stanfordu pod imenom Folding@home traži dobrovoljce koji su spremni znanstvenicima pomoći razviti terapije za koronavirus.

Folding@home (FAH) koristi procesorsku snagu umreženih računala kako bi simulirao kompleksni sustav presavijanja proteina kojim je moguće otkriti načine na koje možemo liječiti bolesti poput Alzheimera, raka i SARS-a. 'Prvi znakovi infekcije u slučaju virusa COVID-19 i SARS pojavljuju se u plućima kada se protein na površini virusa poveže s proteinom receptorom u stanici pluća. Ovaj viralni protein zove protein šiljastih izdanaka. Proteini se neprekidno migolje, presavijaju i rasklapaju kako bi dobili različite oblike. Trebamo proučiti ne samo oblik viralnog proteina šiljastih izdanaka, već načine na koje se on savija i oblikuje' pišu predstavnici FAH-a.

Proučavanje načina na koji se protein presavija mogao bi u jednom trenu pomoći znanstvenicima da razviju lijek za novi koronavirus.

Ovakva vrsta istraživanja zahtijeva vrlo veliku računalnu snagu koju FAH koristi povezivanjem s procesorima u računalima dobrovoljaca kada na njima ne rade. Projekt je svojevremeno koristio računalnu snagu PlayStationa 3s čija je jezgra imala bolje performanse u vrlo nišnim zadacima koje su vršili u FAH-u, no Sony je na žalost svih znanstvenika funkciju isključio 2012.

Kako sudjelovati?

Da biste sudjelovali u projektu koronavirus, skinite softver FAH i neiskorišteni resursi vašeg računala ići će Folding@homeu 'gdje tim znanstvenika u Memorial Sloan Ketteringu rade na povećanju našeg razumijevanja struktura potencijalnih meta za lijekove protiv virusa COVID-19 te razvoju potencijalnih učinkovitih metoda liječenja' piše u službenom blogu.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT