GEJMING BEZ POTROŠENE KUNE

Sjajne free to play igre koje su doista besplatne!

05.04.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Premda masa developera svoje igre voli zvati besplatnima, one to vrlo često nisu. Donosimo vam kolekciju vrhunskih naslova u kojima možete uživati bez da investirate jednu jedinu kunu

Kada opisujemo igre ovih dana, puno ih je na prvi pogled besplatno. Međutim, pojam free to play može se interpretirati na više načina, a toga svu poglavito svjesni developeri koji riječ 'besplatno' izvijaju do krajnjih granica. Međutim, usred džungle gomile freemium užasa nalaze se igre koji doista ne traže da u njih investirate pravi novac osim ako to i sami želite.

Ne radi se o velikom popisu, no budite uvjereni kako je svaka od igara na popisu doista vrijedna titule free to play


Zašto ne početi s Dotom 2, igrom koja je prije svega popularna zbog neopisive igrivosti i brutalne podrške na globalnoj esports sceni. Ako se sad pitate što je to Dota 2 i kako da je zaigram, bolje nemojte, jer je prokleta stvar prava znanost. Jasno, ako si date vremena i naučite nekoliko likova te proučite svaki od stotinjak predmeta, velike su šanse da ćete se igrom oduševiti. Naravno, pripremite se na luđačko rejđanje kad jednom krenete gubiti.


Bilo bi kriminalno spomenuti Dotu 2 a ne spomenuti i League of Legends. Ova Riot Gamesova moba jedna je od najigranijih igara na planetu, što zbog pažljivo iskorištenog koncepta Moba, što zbog činjenice da je za nijansu jednostavnija za učenje od gore spomenute Dote 2. Ovo nipošto ne znači da je igra lagana. Radi se o iznimno kompetitivnom naslovu koji zahtijeva puno truda i vježbe prije nego što ga propisno probavite i dosegnete neki respektabilni rank u... pa... rankedu.


Premda sljedeći naslov na našem popisu po mnogim gejmerima spada u kategoriju pay to wina, strpljivi igrači ovome će se usprotiviti. Hearthstone: Heroes of Warcraft fantastična je online kartaška igra temeljena na popularnom MMO-u World of Warcraft. Nepotrebno ne napominjati kako za uspjeh treba vremena - što zbog činjenice da karte trebate sakupiti, što da za brzi put do potpune kolekcije možete osigurati novcem, odnosno kupnjom paketića od po pet karata. Ipak, neki od najvećih igrača na svijetu višestruko su dokazali kako je u igri moguće doći daleko s običnim kartama pa uzmite to u obzir kada počnete igrati.


Planetside 2 masivni je multiplayer koji poprima format pucačine iz prvog lica (ili obratno, kako god vam je volja). U njemu birate jednu od tri strane i bacate se u masivne online bitke u kojima sudjeluju tisuće igrača - odjednom. Ukratko, ova besplatna pucačina doista je sjajna stvar, pogotovo ako ste ljubitelj mahnitih futurističkih i, jesmo li spomenuli - besplatnih, pucačina iz prvog lica.


Ako, u drugu ruku, više volite zračne bitke, predlažemo da bacite pogled na Gaijin Gamesov multiplayer naslov War Thunder. Ne samo da se radi o iznimno kvalitetnoj igri za više igrača koja je, eto, odnedavno u arsenal vozila dodala i tenkove. Iako je dosta nemilosrdna prema novim igračima pa im ograničava resurse, ona je velikodušna prema veteranima. Drugim riječima, malo se potrudite i moći ćete čitavu stvar igrati a da niste u nju ulupali jedne jedine kune.


Ako opet više volite fantasy MMO-ove, bacite pogled na LoTRO odnosno Lord of The Rings Online. Kao što naslov nalaže, radi se o masivnom multiplayeru smještenom u svijet poznate Tolkienove serije knjiga. Štos kod ove 'bivše' premijske MMO igre je to što vas ne zatrpava obaveznim mikrotransakcijama. Izuzmemo li ograničen inventar i poneki blokirani sadržaj, ovaj besplatni naslov doista je vrijedan vašeg vremena - pogotovo ako ste ljubitelj 'Gospodara prstenova'.


Opet, ako vam propelerci idu na živce, tu je Wargamingov World of Tanks, igra u kojoj tenkovi dižu druge tenkove u zrak te im se pritom ne priječi ništa osim ponekog zida, stabla ili brdašca. Igra je, očekivano, besplatna te je ujedno i vrlo, vrlo zabavna. Pogotovo ako ste fan akcijskih i brzih tenkovskih makljaža.


Ako opet spadate u fanove akcijskih RPG-ova, ne postoji nijedan naslov koji bismo vam svesrdnije preporučili od Path of Exilea, izometrijskog masivnog multiplayera rađenog u duhu čuvenog Blizzardovog serijala Diablo. Igra je, unatoč predrasudama uzrokovanih zlokobnim natpisom free to play doista besplatna i nevjerojatno dinamična. Moguće ju je bez problema igrati bez trošenja pravog novca, a mnogi fanovi idu čak toliko daleko da je zovu Diablom 3 koji to nikad nije bio. Odvažno, zar ne.