PRIPREMIO SE

Šef Applea svjedočit će pred američkim zakonodavcima, evo što će im reći

29.07.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Sudeći po objavljenom pripremljenom materijalu, Tim Cook se namjerava braniti tvrdnjom kako Apple nema dominantni tržišni položaj

Prvi čovjek Applea Tim Cook svjedočit će pred Zastupničkim domom Sjedinjenih Država. Između ostalog, reći će kako je tvrtka na čijem je čelu u žestokom konkurentskom okršaju na tržištu pametnih telefona.

'Tržište smartfona izrazito je kompetitivno, a tvrtke poput Samsunga, LG-ja, Huaweija i Googlea podigle su vrlo uspješna poslovanja oslanjajući se na raznovrsne pristupe. Apple nema dominantni položaj na tržištima na kojima je prisutan', navedeno je u materijalima koje je Cook pripremio za svjedočenje.

Cook je jedan od četiri šefa velikih tehnoloških tvrtki koji će se pojaviti u Zastupničkom domu kako bi svjedočili. Osim njega to će učiniti i Sundar Pichai (Alphabet, Google), Jeff Bezos (Amazon) i Mark Zuckerberg (Facebook). Poput Cooka, i ostala trojica su pripremila što će reći.

Sudeći po objavljenom pripremljenom materijalu, Cook se namjerava braniti tvrdnjom kako Apple nema dominantni tržišni položaj. U SAD-u trenutno drže 46 posto tržišta, prema podacima tvrtke Counterpoint Research.

Apple su dosad kritizirali zbog njene trgovine aplikacijama App Store jer je to jedini način kako kupci mogu instalirati softver namijenjen masovnoj potrošnji. Sporna su zahtjevna i nekonzistentna pravila korištenja, kao i to što se udio od 30 posto za digitalne transakcije smatra previsokim.

Cook će podsjetiti na to kako je ta trgovina nastala 2008. godine i pojasniti razloge zašto Apple zadržava visoku razinu kontrole nad sadržajima koje pripušta u nju.

Što se naknada tiče, ustvrdit će kako su podjednako visoke ili niže nego kod većine konkurencije, kao i daleko niže nego što su bile prije pokretanja App Storea, piše CNBC.